Pagina's

maandag, januari 14, 2008

Veel kritiek op aanhoudingen anti-Wildersactivisten

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft verbaasd gereageerd op de aanhoudingen bij de anti-Wildersdemonstratie afgelopen weekeinde. Hij heeft zondagavond contact gezocht met hoofdofficier van justitie Leo de Wit om uitleg te vragen.
"De burgemeester was enigszins verbaasd. Hij vond het opmerkelijke aanhoudingen", bevestigde zijn woordvoerster een artikel hierover in Het Parool. Maandagmiddag zal de zaak ter sprake komen tijdens het reguliere overleg tussen Cohen, De Wit en korpschef Bernard Welten.
De GroenLinks-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad heeft maandag al schriftelijke vragen gesteld aan Cohen over de aanhouding van anti-Geert Wildersactivisten afgelopen weekeinde in de hoofdstad. De partij vindt dat de politie verkeerd heeft gehandeld, maakte fractievoorzitter Judith Sargentini bekend.
Ook de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zet vraagtekens bij de aanhouding van activisten die afgelopen weekeinde in Amsterdam anti-Geert Wildersposters verspreidden "Ik heb twijfels over dat politieoptreden", zei hij maandag.
Volgens hem kan de politie alleen mensen aanhouden wegens bijvoorbeeld smaad of belediging als de persoon in kwestie een klacht indient. Dat is bij Wilders niet het geval. Die vindt zelfs dat de actievoerders gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting. "Dus is er geen strafbaar feit", aldus Brenninkmeijer.
Maar zelfs als de politicus wel aangifte had gedaan, is het maar de vraag of de aanhoudingen terecht waren, aldus Brenninkmeijer. Het is volgens hem lang niet zeker dat de tekst op de posters, 'Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe', een strafbare belediging is.
Volgens de ombudsman vertoont de kwestie sterke gelijkenissen met een soortgelijke zaak uit 2005 in Rotterdam. De politie arresteerde daar een man die een bord met de tekst 'Bush terrorist' bij zich had. Omdat de Amerikaanse president echter geen aangifte had gedaan, was de aanhouding onterecht, oordeelde Brenninkmeijer. Hij vond bovendien dat de politie "intimiderend en censurerend" had opgetreden.
"Ik betreur dat dit soort incidenten voorkomen", zei de ombudsman maandag verder. "De vrijheid van demonstratie is een democratisch recht."
Op zaterdag en zondag verrichtte de politie in opdracht van justitie in totaal elf aanhoudingen wegens de satirische posters die de actievoerders verspreidden. Daarop stond een afbeelding van een pakje sigaretten met een foto van Wilders en de woorden 'Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe'. Justitie vindt dat die posters te ver gaan.
Onder de arrestanten was GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi. De anderen zijn leden van de Internationale Socialisten.
De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil onder meer van Cohen weten waarom de politie de demonstranten precies heeft opgepakt. Volgens de partij was er slechts sprake van "een ludieke actie" die onder de vrijheid van meningsuiting valt.
PVV-leider Wilders liet zondag al weten dat hij de Internationale Socialisten weliswaar een "abjecte club" vindt, maar dat de politie hen ook wat hem betreft niet had mogen oppakken. "Zoals ik mag zeggen wat ik vind, mogen zij dat ook."
De Internationale Socialisten meldden eerder al dat zij doorgaan met het verspreiden van de posters. Mogelijk doen ze dat komend weekeinde al. Ook gaan ze een klacht indienen over het optreden van de politie.
(Bron)

In Utrecht werden demonstranten met dezelfde poster ongemoeid gelaten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het OM is een beetje in de war vrees ik: Wilders mag zeggen dat ik 'knettergek' ben, en ik mag zeggen dat Wilders een xenofobe idioot is. En zo hóórt het!
Ik zou me schamen voor een land dat Wilders of zijn tegenstanders de mond snoert.

Een reactie posten