Pagina's

woensdag, september 10, 2008

Vier op de tien verleent geen eerste hulp

DEN HAAG - Het is slecht gesteld met de verlening van eerste hulp bij ongelukken in Nederland, Vier op de tien mensen zegt geen eerste hulp te verlenen. Dat zegt het Nederlandse Rode Kruis.
De organisatie liet onderzoek doen naar de kennis over en bereidheid tot het verlenen van eerste hulp. TNS NIPO ondervroeg 1026 mensen, woensdag bracht het Rode Kruis de resultaten naar buiten.
Volgens het Rode Kruis lijkt vooral gebrek aan kennis een grote rol te spelen. 39 Procent van de mensen die zegt geen eerste hulp te verlenen, zou dat namelijk wel doen als ze een EHBO-diploma zouden hebben.
De organisatie biedt vanaf zaterdag, uitgeroepen tot Wereld Eerste HulpDag, speciale cursussen.
Van de ondervraagden zegt 57 procent open te staan voor het verlenen van hulp. Van hen heeft 46 procent een EHBO-diploma en 54 procent niet.
Twee op de tien mensen zouden zonder kennis van eerste hulp mond-op-mondbeademing toepassen; zes op de tien mét kennis van eerste hulp zou dat doen.
Bij een botbreuk verdubbelt de kans dat iemand eerste hulp verleent wanneer de persoon kennis heeft van eerste hulp (van 35 naar 68 procent).
Over het belang van eerstehulpverlening zijn de meesten het eens: 90 procent van de ondervraagden beschouwt het verlenen van hulp bij een ongeluk als een burgerplicht.
(Bron)

Het is alleen zo jammer dat een EHBO-cursus best een bak geld kost (180 euro).

1 opmerking:

Anoniem zei

Buiten dat, ik heb weinig zin om klappen te krijgen omdat ik iemand probeer te helpen...

Een reactie posten