Pagina's

donderdag, januari 29, 2009

Leefomgeving pinguïnkolonie dreigt weg te smelten

AMSTERDAM - De leefomgeving van keizerpinguïns op Antarctica smelt langzaam weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door wetenschappers die onderzoeken over keizerpinguïns naast klimaatveranderingmodellen hebben gelegd.
Hieruit blijkt een kans van één op drie dat de Adélie Land pinguïnkolonie op oost-Antarctica in 2100 waarschijnlijk voor 95 procent verdwenen zal zijn.
De dieren zijn afhankelijk van dik, drijvend ijs om op te nestelen. Als die laag smelt, vormt dat een directe bedreiging voor de dieren, dit meldt The New Scientist.
De keizerpinguïn broedt daar op zijn ei, die ze tussen hun voeten en huidplooien in de buik klemmen. In die houding schuifelen ze over de ijslaag. Ook halen ze er voedsel vandaan. Als die laag wegsmelt, vormt dat een directe bedreiging voor de dieren.
De keizerpinguïns op Antarctica verdwijnen geleidelijk. Waren er in de jaren zeventig nog 6000, nu is dat gehalveerd tot 3000. Er zullen een paar honderd pinguïnpaartjes overblijven.
Henri Weimerskirch, die het onderzoek uitvoerde, is ecoloog in het Franse Chizé Centre for Biological Studies. Hij stelt dat de situatie van de Adélie Land penguïns representatief is voor alle pinguïnkolonies.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Dan kunnen ze daar ook naar olie gaan boren, dat scheelt.

Een reactie posten