Pagina's

zaterdag, september 20, 2003

Meer demonstranten op de Dam dan verwacht

AMSTERDAM - Tussen de 20- en 25.000 mensen demonstreerden zaterdag in Amsterdam tegen de kabinetsplannen. Tot deze schatting komt de politie en de organisatie Keer het Tij in een gezamenlijke verklaring.
Ongeveer 25.000 mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat zijn er veel meer dan waar de organisatie aanvankelijk op rekende. Actiecomité Keer het Tij verwachtte 10.000 mensen die mee zouden doen aan de manifestatie.
"Het blijkt dat er een enorme woede is in dit land'', verklaarde R. Danen van het actiecomité. Uit heel Nederland kwamen demonstranten naar de hoofdstad. De organisatoren hadden vanuit 25 steden speciale bussen laten rijden. De demonstratie is rustig verlopen.
Afgevaardigden van politieke partijen als de PvdA, GroenLinks en de SP liepen mee met de protestmars. Ook kerkelijke, milieu- en migrantenorganisaties waren van de partij, evenals afdelingen van de FNV en reizigersorganisatie Rover. Bij Keer het Tij hebben zich ruim 350 organisaties aangesloten, met een achterban van 250.000 leden.
De aftrap voor de demonstratie begon op de Dam. Politiek leider Marijnissen van de Socialistische Partij noemde premier Balkenende daar een christelijk-liberaal. Hij gaat gewoon VVD-beleid uitvoeren en heeft niet kunnen uitleggen wat er christelijk-sociaal aan is, aldus Marijnissen in zijn toespraak. "Ik heb het sociale gezicht van dit kabinet nog niet gezien. Dit is een afbraakkabinet.'' Ook PvdA-voorzitter Koole haalde fel uit naar het kabinet-Balkenende. "Dit is het kabinet van de wanhoop, niet van de hoop. Niet betrokken, maar harteloos. Veel erger nog dan een kabinet van boekhouders.'' Andere sprekers op de Dam waren GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak en FNV-actieleider Agnes Jongerius.
Vanaf de Dam trokken de demonstranten door de Amsterdamse binnenstad naar het Museumplein voor een manifestatie met debatten, muziekoptredens en theateracts. Veel mensen droegen door GroenLinks uitgedeelde witte ballonnen met zich mee en waren getooid met spandoeken en protestborden. Hier en daar zwaaiden betogers met Palestijnse vlaggen.
Vooral minister-president Balkenende moest het ontgelden op de protestborden. Teksten als 'Balkenende is doof voor zijn geloof', 'Het wordt een bende met Balkenende' en 'Weg met de Balkenbende' kwamen veelvuldig voor. Op het Rijksmuseum langs de route hing een bord met 'Gooi hier uw geld tegen de balk'. Een demonstrant droeg een balk met zich mee met het opschrift 'De Balk van Ellende.'
Op het Museumplein gaven vijftig maatschappelijke organisaties informatie in hun stands en verspreidden ze actiefolders. In zes tenten vonden discussies plaats op het gebied van onderwijs, milieu en vluchtelingen. Tweede-Kamerlid Boris van der Ham (D66) ging er in debat met de Landelijke Studenten Vakbond. Demonstranten konden hun ergernis kwijt op een 'Muur van Verzet', met teksten als 'De pil er uit, het condoom er in' of 'K Zal'm'. Op het zonovergoten plein zochten enkelen verkoeling in de museumvijver.
Volgens de politie van Amsterdam is de demonstratie vreedzaam verlopen. Confrontaties hebben niet plaatsgevonden. De politie had een 'vredesdetachement' van enkele tientallen agenten meelopen om een oogje in het zeil te houden. Ook de organisatoren hadden een eigen ordedienst op de been. In de buurt van het Amerikaanse consulaat reden uit voorzorg enkele busjes rond van de Mobiele Eenheid, maar die hoefden niet te worden ingezet.
Volgens actiecomité Keer het Tij is de demonstratie zaterdag in Amsterdam het eerste grote protest in een lange reeks van acties. De volgende manifestatie is gepland voor november, wanneer het actiecomité in tientallen steden tegelijk protestacties wil organiseren. "Wij gaan net zo lang door totdat de plannen van het kabinet van tafel zijn en er een einde komt aan het harde rechtse beleid'', aldus actieleider Danen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten