Sporten voor velen te duur
DEN HAAG - Bijna een op de tien sportende Nederlanders is het afgelopen jaar gestopt met sporten omdat het te duur wordt. Ongeveer 5 procent van de ouders haalde kinderen van een sport vanwege het geld. Dat zijn enkele van de bevindingen van een vrijdag gepresenteerd onderzoek dat het Nibud heeft uitgevoerd in samenwerking met de GPD-bladen en het RTL-nieuws.
Het algemeen gevoel dat sporten steeds duurder wordt is juist, zo blijkt uit de enquĂȘte, waaraan 2439 mensen hebben deelgenomen na een oproep in GPD-bladen en de website van RTL.
De helft van de sportende Nederlanders zag de contributie van de sportclub dit jaar met gemiddeld 10 tot 15 procent stijgen. Dat geldt niet alleen voor de contributie van volwassenen, maar ook voor die van kinderen. Ongeveer de helft van de ouders zegt dat de contributie voor hun sportende kroost het afgelopen jaar flink is gestegen.
Mensen hielden niet massaal op met sporten, maar toch stopte bijna een op de tien met een sport vanwege het geld. Zij stoppen vooral met duurdere sporten zoals fitness, aerobics en tennis, aldus het Nibud. Bij kinderen zijn de gevolgen van het duurder worden minder groot. Ruim 5 procent zegde het lidmaatschap van een sportclub op omdat de ouders het niet meer konden of wilden betalen.
Wat mensen per maand uitgeven hangt af van de sport. Een tennisser geeft bijna 50 euro uit. Wie aan fitness doet, is ongeveer 45 euro kwijt. Voor een hardloper is dat 20 euro. Het gaat bij die bedragen niet alleen om contributie maar ook om lesgeld, kleding, schoeisel en attributen.
Ouders van een voetballertje zijn per maand minstens 18 euro kwijt aan contributie, kleding, schoenen en andere benodigdheden. Voor een kind op zwemles betalen zij 28 euro in de maand. Hier komen vaak nog kosten zoals extra lesgeld van gemiddeld 10 euro bij. Kinderen die tennissen kosten hun ouders gemiddeld 39 euro per maand. Worden ouders ingeschakeld bij het vervoer van hun kroost, komt daar aan reiskosten nog eens 16 euro bij.
De uitgaven in sportkantines kunnen ook aardig aantikken. Een man geeft per bezoek zo'n 8 euro uit, een vrouw ruim de helft. De sportschool is zowel bij mannen als vrouwen favoriet. Een kwart van de sportende mannen doet aan fitness. Een op de drie sportende vrouwen zit op fitness of aeorbics. Teamsporten zijn minder populair. Enige uitzondering is voetbal. Ruim 17 procent van de sportende mannen voetbalt.
Kinderen onder de zes zwemmen vaak. Vanaf zeven jaar doen zij vooral aan teamsporten. Bijna een kwart van de sportende kinderen zit op meer dan een sport.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten