Pagina's

donderdag, februari 19, 2004

Prestigieuze ambassade kost 60 miljoen

BERLIJN - Voor de entree worden nog gauw kinderkopjes gelegd en binnen zijn werklui bezig de laatste oneffenheidjes weg te werken. De nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn maakt zich op voor de officiële opening door koningin Beatrix op dinsdag 2 maart.
In de prestigieuze, door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas ontworpen kubus aan de oever van de rivier de Spree, zit een trotse ambassadeur Nikolaos van Dam. "Hare Majesteit zal allerminst teleurgesteld zijn", zegt Van Dam zelfverzekerd.
Van de vorstin is bekend dat zij zeer op moderne architectuur is gesteld. En Koolhaas werd voor zijn ontwerp in november met de Berlijnse architectuurprijs beloond.
De hippe ambassade kampte aanvankelijk met wat kinderziekten. De meeste klachten - de constructie van beton en aluminium was te gehorig en in de open ruimtes was nauwelijks privacy - zijn nu verholpen. Er zijn afscheidingen van glas geplaatst en strakke houten panelen op de betonnen muren fungeren als geluiddempers.
Op 2 maart krijgt koningin Beatrix een rondleiding over het 'Trajekt', zoals de zich als een bergpad naar boven slingerende gang wordt genoemd. Deze 'diplomatenloopbaan' in het hart van het tien verdiepingen tellende gebouw verbindt de ingang met de twee vergaderzalen, het archief, de dienstwoning, een fitnessruimte en het dakterras.
Onderweg passeert de voorbijganger de 'James-Bond-deur', een geheime, in de houten wand weggewerkte draaideur die toegang biedt tot de politieke afdeling. In de steriele omgeving zijn A4-tjes met opgekrabbelde huishoudelijke mededelingen een welkome afwisseling; het lijkt al bijna een écht kantoor.
Een kantine voor de ongeveer zestig medewerkers is er wel, maar de compleet ingerichte keuken wordt doordeweeks niet gebruikt uit zuinigheidsoverwegingen. Omdat een eigen catering erg duur is, luncht het ambassadepersoneel bij de buren, in de kantine van het waterleidingbedrijf. Of neemt zijn eigen boterhammen mee. 'Uit de la eten', heet dat hier.
Wie het gebouw wil zíen, moet er doorheen lopen. "Ik neem zelf nooit de lift", aldus Van Dam. Niet al het ambassadepersoneel deelt zijn mening. Sommigen duizelt het al bij het eerste gedeelte van het pad, dat met een transparante vloer ettelijke meters boven de grond hangt. "Mensen met hoogtevrees kruipen letterlijk langs de wand", aldus een medewerkster. Tijdens het koninklijk bezoek komt er een loper te liggen.
Nederland heeft flink uitgepakt met de 60 miljoen dure nieuwbouw. "Een weerspiegeling van het belang dat Nederland hecht aan de goede betrekkingen met Duitsland", aldus de ambassadeur. De glazen buitenkant symboliseert de 'openheid' van Nederland.
Toen de Duitse regering in 1999 van Bonn naar Berlijn verhuisde, moest er - na een tijdelijk alternatief onderkomen - een nieuwe behuizing voor de Nederlandse vertegenwoordiging komen. De traditionele ambassadewijk, Tiergarten, riep te veel associaties op met West-Berlijn. De huidige plek, die door zijn ligging aan de 'enige echte gracht van Berlijn' Nederlands aandoet, is een toplocatie in de regeringswijk, het trendy Mitte.
Tijdens haar bezoek aan de Berlijnse ambassade ontmoet de koningin prominente gasten, zoals bondspresident Rau en voormalig president Richard von Weizsäcker. De feestelijkheden krijgen in het weekeinde van 6 en 7 maart een vervolg. Geen brave strijkjes, maar optredens van onder andere Thé Lau (voormalig zanger van rockformatie The Scene) en een editie van het Crossing Border Festival. Gezien de grote publieke belangstelling houdt de ambassade op 18 september 'open dag'.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten