Pagina's

dinsdag, maart 09, 2004

Las Vegas zet ongeïdentificeerde lijken op het web

LAS VEGAS - Toen haar jongere broer de laatste keer verdween, was Linda Foster bezorgd, maar niet buiten zichzelf. Gary was wel eens vaker vertrokken. Vroeg of laat dook hij steeds weer op. Ditmaal kwam Gary echter niet meer terug. Het duurde twee jaar voordat Foster te weten kwam wat er met hem was gebeurd. Dankzij een foto van zijn lijk op internet.
De lijkschouwer van Clark County, het district waar Las Vegas in ligt, begon in november op zijn website foto's te publiceren van een deel van de 169 lichamen die in anonieme graven of de koelcel liggen, maar nooit heeft weten te identificeren. De foto's zijn geretoucheerd, dat wel: wonden zijn weggewerkt en ontbindende huid wordt niet getoond.
De foto's zijn een unicum: andere lijkschouwers gebruiken tekeningen. "Het gebruik van foto's voldoet niet aan de traditionele normen," beaamt de lijkschouwer, Mike Murphy. "Maar volgens mij is het gewoon een kwestie van gezond verstand."
Op de eerste dag dat de internetpagina's in de lucht waren boekte Murphy al een succes. Een medewerker van een gevangenis in Las Vegas herkende Fosters broertje - Gary Kavanaugh. "We hadden van te voren gezegd dat we al tevreden zouden zijn als we via de site maar één persoon konden identificeren," zegt Murphy. "En voilà, op dag 1 identificeren we al iemand. Sindsdien is via de site de identiteit van nog een ander lichaam achterhaald."
Ondanks de positieve ervaringen van Murphy en zijn medewerkers zijn andere Amerikaanse lijkschouwers niet van plan de methode over te nemen. "Wij passen ervoor een expositie te maken voor mensen die het leuk vinden om lijken te zien," zegt Rick Bogan, plaatsvervangend lijkschouwer in Riverside County in Californië.
Positiever is Todd Matthews van het Doe Network, een internationale organisatie van vrijwilligers die zich inzet om de identiteit van ongeïdentificeerde lijken te achterhalen. "Er zijn veel schokkender foto's te vinden op het internet. Er zijn misschien mensen die er genoegen in scheppen ernaar te kijken. Als dat de prijs is die we moeten betalen, dan zij dat zo."
Linda Foster heeft in elk geval geen bezwaren tegen de foto-methode, al maakte het wel pijnlijk duidelijk wat voor ongelukkig leven haar broertje heeft gehad dat zijn identiteit op zo'n manier achterhaald moest worden. "Ik wil er niet eens aan denken hoe het was geweest om er nooit achter te zijn gekomen wat er met hem is gebeurd. Het is een verschrikkelijk gevoel als je niet weet waar iemand is."
"Het succes van de site weegt op tegen de ethische bezwaren," zegt Murphy. "Ik heb mezelf de vraag gesteld: doen we de juiste dingen om de juiste redenen? En mijn antwoord was ja."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten