Pagina's

zaterdag, maart 06, 2004

Ook mieren staan liever niet in de file

Niet alleen de mens heeft een enorme hekel aan file's, ook mieren willen niets liever dan de vaart erin houden. De insecten pakken het fileprobleem alleen iets anders aan dan het Ministerie van Verkeer, geen tolpoorten, geen spitsheffing en geen derde rijstrook. Een mier die een file veroorzaakt wordt door zijn collega's pardoes van de hoofdweg een zijstraat ingemoffeld.
Deze strategie zorgt dat de mieren langs de aanvoerlijn van voedsel het begrip tijdverlies niet kennen, aldus onderzoeker Vincent Fourcassié van de Universiteit Paul Sabatier in het Franse Toulouse.
De mieren die belast zijn met het binnenhalen van voedsel scheiden een geur af die de snelste weg tussen de bron en het mierennest aangeeft. Als meerdere mieren dezelfde route nemen dan wint de weg aan populairiteit door een toename van de geur.
Uiterst effectief, maar er ontstaat een probleem als teveel mieren hetzelfde pad proberen te bewandelen. Het onderzoek van Fourcassié en zijn team toont aan dat mieren een verbazingwekkend simpel systeem hanteren om dit soort opstoppingen te voorkomen. Mieren die niet opschieten werden een zijstraat ingeschoven en probeerden vanuit de straat een nieuwe route te plannen.
Het onderzoeksteam kwam tot deze conclusie na een test waarbij mieren suiker naar het nest vervoerden door gebruik te maken van twee door de wetenschappers opgestelde nauwe bruggen. De ene brug was duidelijk favoriet bij de mieren omdat er meer insecten gebruik van maakten en de geur dus sterker was. De wetenschappers vernauwde de populaire route, de mieren op weg naar de voorraad suiker botsten met hun collega's die op weg waren naar het nest. De tweede groep eiste voorrang, de eerste verhuisde naar de tweede brug.
"Verrassend, dit was niet het verwachte resultaat", aldus Fourcassié. We dachten dat de mieren een kort u-bocht zouden maken en de weg vervolgen op dezelfde route. Maar ze bleken in de praktijk veel efficienter.
Het aanleggen van een nieuwe route zorgt ervoor dat de constante stroom van goederen naar het nest niet wordt onderbroken. Fourcassié vermoed dat hetzelfde verkeerssysteem ondergronds in het nest ook wordt gehanteerd.
De simpele mierentheorie kan weliswaar niet worden toegepast om file's in de mensenwereld op te lossen, maar waarschijnlijk kan het wel worden gebruikt bij dataverkeer. Al vaker is er geopperd dat wetenschappers die zich bezighouden met het oplossen van dataproblemen, nauwkeurig moeten kijken hoe mieren of hoe andere natuurlijke systemen met het probleem omgaan.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten