Brand in Catshuis
DEN HAAG - In de ambtswoning van premier Balkenende in Den Haag, het Catshuis, is zaterdagochtend brand uitgebroken. Daarbij is een 49-jarige man uit Gorinchem om het leven gekomen.
De brand brak rond 08.00 uur uit aan de achterzijde van het pand. Op dat moment waren daar twee medewerkers van een schildersbedrijf bezig met werkzaamheden aan de vloer. Volgens de brandweer is er 'een lichte explosie' aan de brand voorafgegaan. Een van de twee medewerkers wist zich te redden. De man uit Gorinchem kwam om.
De medewerker die op tijd uit het pand kon komen, is ongedeerd. Op het moment dat de brand uitbrak, was ook de beheerder van het Catshuis aanwezig. Ook hij is niet gewond geraakt. Beiden zijn opgevangen door de politie en Slachtofferhulp. De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben een technisch onderzoek ingesteld om de exacte oorzaak van de brand te achterhalen. Voor zover duidelijk is de brand ontstaan in een van de torentjes van het Catshuis.
De benedenverdieping is grotendeels uitgebrand. De andere delen van het huis zijn door rook zwaar beschadigd. De brandweer heeft twee blusvoertuigen ingezet om het vuur te bestrijden. Rond half tien werd het sein brand meester gegeven. De brandweer controleert het pand nog op eventuele brandhaarden.
Het pand, dat werd gebouwd in 1652, is onlangs voor 16 miljoen euro gerenoveerd. Op het moment dat de brand uitbrak, waren er nog verbouwingswerkzaamheden bezig.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is de premier niet in het Catshuis aanwezig. Hij keert dit weekeinde terug van vakantie.
Even voor elf uur arriveerde minister Dekker (VROM) bij het Catshuis om zich op de hoogte te laten stellen. Als minister van Volkshuisvesting is Dekker verantwoordelijk voor de rijksgebouwen.
Het Catshuis is volgens Dekker tijdens het aanstaande Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie niet beschikbaar. Volgens Dekker wilde minister-president Balkenende het Catshuis gebruiken om hoog bezoek te ontvangen. "Hij had zich daar zeer op verheugd." De Rijksgebouwendienst gaat op zoek naar alternatieven. Als minister van Volkshuisvesting is Dekker daarvoor verantwoordelijk.
Dekker noemde de brand een 'vreselijk, afschuwelijk drama'. Ze heeft haar deelneming aan de nabestaanden van de omgekomen schilder betuigd.
De minister is niet in het pand geweest, maar volgens haar is de roet- en rookschade groot. Het Catshuis is niet verzekerd. Uit kostenoverwegingen verzekert de overheid zijn gebouwen nooit, legde een zegsman van de Rijksvoorlichtingsdienst uit.
Na de renovatie kon het Catshuis in december vorig jaar weer in gebruik worden genomen. De werkzaamheden hebben bijna 16 miljoen euro gekost en namen anderhalf jaar in beslag. Dekker vertelde dat het schilderwerk van zaterdag bij de laatste afwerking hoorde.
De schilders die zaterdagochtend werkten met oplosmiddelen die voor gebruik binnenshuis zijn verboden. Dat maakt vakbond FNV Bouw op uit mededelingen van de brandweer.
"De schilders maakten gebruik van licht ontvlambare stoffen. Vermoedelijk is de brand hierdoor ontstaan", aldus de verklaring van de brandweer. Sinds 2000 is het gebruik van vluchtige middelen binnenshuis om gezondheidsredenen verboden.
FNV Bouw eist een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van de brand die zaterdag een 49-jarige schilder het leven kostte. Werkgevers hebben volgens een beleidsmedewerker een "vervangingsplicht": voor oplosmiddelen moet een alternatief op waterbasis worden gezocht.
Een brandweerwoordvoerder zegt dat waarschijnlijk thinner is gebruikt. Thinner is een oplosmiddel dat ontsmet, ontvet en als verdunner dient. "Het is zeer giftig, zeer explosief en verboden" aldus de vakbond.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten