'Iedereen in bijstand kan stofzuigen'
DEN HAAG - Minister Zalm van Financiƫn wil dat bijstandsgerechtigden huishoudelijke hulp voor hulpbehoevenden gaan doen. Hij roept gemeenten op werk te maken van zijn plan.
'Iedereen heeft een huis en daarmee ook een huishouden. En dus kan iedereen huishoudelijk werk doen', zei Zalm zaterdag tijdens een ledenvergadering van de VVD in Rotterdam. 'Zo verdienen ze hun eigen inkomen en blijven ze fit voor de arbeidsmarkt.'
De vice-premier vindt dat goed opgeleide verpleegkundigen en ziekenverzorgers veel te vaak afwassen, stofzuigen en schoonmaken. Als de 400 duizend bijstandsgerechtigden dergelijke taken doen kunnen de professionals elders worden ingezet.
Het rijk trekt via de AWBZ 1,2 miljard euro uit voor huishoudelijk werk en dat bedrag stijgt. Vanaf 1 januari 2006 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de verdeling van dit geld.
Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken is enthousiast over Zalms voorstel. Hij noemt als goed voorbeeld de gemeente Helmond waar bijstandsgerechtigden kleerhangers moeten inpakken. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico hun uitkering te verliezen.
Hoe lang iemand huishoudelijk werk moet blijven doen weet Rutte niet. 'Je moet mensen perspectief bieden op een baan. Maar bij een Turkse vrouw van 45 jaar kan het misschien wel een jaar of langer duren.' Afgestudeerden zouden bijvoorbeeld twintig uur per week kunnen werken, zodat ze genoeg tijd over houden om te solliciteren.
De Tweede-Kamerfracties van CDA en PvdA voelen niets voor het voorstel. CDA-Kamerlid Bruls vindt het 'niet zo'n goed plan' om bijstandsgerechtigden aan de slag te helpen zonder uitzicht op een echte baan. Hij vreest dat het anders een manier wordt om het minimumloon te omzeilen.
Volgens PvdA-Kamerlid Bussemaker wil Zalm 'weer voor een dubbeltje op de eerste rij zitten'. Ze vindt dat uitkeringsgerechtigden een volwaardig loon moeten krijgen. Mits de overheid fiscale subsidies geeft kan dat volgens haar zestigduizend banen opleveren.
Ook VVD-Kamerlid Van Miltenburg is het oneens met Zalm. 'Persoonlijk denk ik dat het nooit een verplichting kan zijn.'
Zalm ijverde tijdens het congres verder voor een langere periode waarin de lonen niet mogen stijgen. Nu hebben de vakbonden, werkgevers en het kabinet afgesproken dat de lonen in 2004 en 2005 vrijwel op gelijke voet blijven, in ruil voor minder bezuinigingen op de sociale zekerheid. De lonen blijven, als het aan de VVD-politicus ligt, nog minimaal een jaar langer bevroren.
(Bron)
Zalm moet maar eens bij mij op de koffie komen, als ie durft. Dat ziet ie gelijk dat 'heeft een huis dus kan huishouden' een foute aanname is.
Afgezien daarvan: ik wil best werken voor mijn geld. Maar dan wel volgens de afspraken die er zijn: minimaal minimumloon, een CAO, ontslagbescherming, vakantiegeld enzovoorts.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten