Pagina's

dinsdag, juni 22, 2004

Verdonkeremanen: buurvrouw mag ook inburgeraar helpen

DEN HAAG - Als het aan minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie ligt, kunnen inburgeraars straks ook terecht bij bijvoorbeeld hun buurvrouw om kennis over Nederland en de taal te vergaren. Aanvankelijk wilde de minister dat er alleen gecertificeerde aanbieders van inburgeringscursussen zouden komen, om de kwaliteit te garanderen.
Verdonkeremanen zette hiermee maandag tot verrassing van de Tweede Kamer een deel van haar inburgeringsplannen op de helling. Het kabinet wil dat er een algemene inburgeringsplicht komt. Die geldt al voor nieuwkomers, maar moet ook gaan gelden voor migranten die al jaren in Nederland wonen. Zij moeten slagen voor een inburgeringstoets en als dat binnen vijf jaar niet lukt, riskeren zij een bestuurlijke boete of krijgen zij geen definitieve verblijfsvergunning.
De bewindsvrouw denkt dat certificering van aanbieders zal leiden tot meer bureaucratie, hogere kosten en belemmeringen voor nieuwe cursusaanbieders. Nu moeten de gemeenten de inburgeringscursussen nog afnemen bij de Regionale Opleidingscentra (ROC's).
Verdonkeremanen wil naast de ROC's ook nieuwe aanbieders op de markt, omdat zij verwacht dat er meer cursusplaatsen komen en de prijs omlaag gaat. Gemiddeld bedraagt die nu 6000 euro, voor 600 uur opleiding in drie jaar tijd. Het examen komt grotendeels op vmbo-niveau te liggen.
"Eigenlijk ben ik alleen geïnteresseerd in het halen van het examen en niet in het voortraject. Ik kan me goed voorstellen dat de kennis één op één wordt overgedragen", aldus Verdonkeremanen. Ze wees verder op nieuwe ontwikkelingen op internet, waarbij mensen voor 200 euro de Nederlandse taal kunnen leren.
In beginsel moeten inburgeraars de inburgeringscursus en het examen zelf betalen. Eventueel krijgen ze een gemaximeerde vergoeding terug voor de werkelijk gemaakte kosten. Hoe hoog die wordt, is nog niet bekend.
De meeste fracties reageerden verontwaardigd op de twijfels van Verdonk. De certificering was volgens Dijsselbloem (PvdA) juist het enige heldere in de contourennota. Ook zou het de positie van de ROC's nog verder ondermijnen.
Verder vindt Verdonkeremanen dat oudkomers zeker tot hun 65-ste een inburgeringsplicht moeten krijgen, gelijk oplopend met de nieuwe reïntegratieplicht. Die gold eerst tot 57,5 jaar. Ze wijkt daarmee af van het advies van de commissie-Fransen. Die wil vijftigplussers vrijwaren van een inburgeringsplicht, tenzij ze een uitkering hebben. Verdonkeremanen vindt dat te jong.
De Kamer was zeer ontevreden over de gebrekkige antwoorden die de minister maandag gaf na een spervuur van vragen. Het debat is na de eerste termijn geschorst. Het is nog niet bekend wanneer het wordt voortgezet.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten