Pagina's

vrijdag, juli 02, 2004

Nigeria faalt in aanpak e-mailoplichters

AMSTERDAM - Wereldwijd zitten er 500 verdachten van de zogenoemde 'Nigerian 419 scam' in de gevangenis, maar in Nigeria is nog niemand veroordeeld, zo meldt The Register. Volgens de voorzitter van de Nigeriaanse economische misdaadbestrijding, Malam Nuhu Ribadu, worden sommige e-mailzwendels gefaciliteerd door hooggeplaatste corrupte ambtenaren. Bijna 60 procent van de omvangrijke zwendel komt uit Nigeria.
Ook in Nederland zijn de oplichters actief. Afgelopen donderdag stonden 15 mensen van hoofdzakelijk Nigeriaanse of Ghanese afkomst voor de rechter in Amsterdam. De politie viel begin dit jaar een aantal flats in Amsterdam Zuid-Oost binnen, van waaruit de fraudeurs opereerden.
De 'Nigerian Money Scam' is een van de meest langlopende oplichtingszaken op het internet. Al jaren versturen Nigeriaanse bendes e-mails naar miljoenen willekeurige internetgebruikers met het verhaal dat ze bemiddelen voor een afgezet Afrikaans staatshoofd (of een ander 'geloofwaardig' persoon). De oplichters vragen de ontvanger daarin zijn bankrekening beschikbaar te stellen voor het doorsluizen van enkele miljoenen dollars. Meewerken zal, volgens de oplichters, gul beloond worden.
De bekendste gedupeerde is de hoogleraar uit Zwitserland. De professor vloog van Bern naar Amsterdam. Hij ging met twee verschillende oplichtersgroepen in zee en dacht met zijn vermeende verdiensten bij de ene groep de deal met de andere te kunnen financieren. Het resultaat was twee aangenaaide oren. De prof had het grootste deel van het geld dat hij gebruikte van vrienden geleend.
Beide groepen bedienden zich van de vloeistof-truc. Een zeer exclusief en peperduur goedje. De prof moest er bij de ene groep niet minder dan 350.000 dollar voor neertellen, bij de andere 'slechts' 65.000 dollar. De verdachten demonstreerden de werking ervan en stuurden de hoogleraar met een 'schoongemaakt' dollarbiljet naar een wisselkantoor. De stof had gewerkt, want het kantoor wisselde het probleemloos.
Het begon de professor pas te dagen dat hij zich grof liet uitkleden toen hij, alleen in een Amsterdamse hotelkamer, zelf met een fles 'biljetreinigingschemicaliën' aan de slag moest. Volgens instructies had hij de fles eerst in de leeggemaakte minibar geplaatst, om hem daar na een tijdje weer voorzichtig uit te halen en op een tafel op kamertemperatuur te laten komen. Na een minuut of veertig explodeerde de fles met kracht - het schuim zat tot op het plafond.
De professor had geluk. Hij deed aangifte en kreeg een deel van zijn geld terug. De hoofdverdachte O. kreeg vorig jaar mei 4,5 jaar celstraf en moet ruim 205.000 euro betalen aan de professor. De tweede hoofdverdachte I. kreeg 3,5 jaar celstraf en een boete van 8.641,55 euro. De andere vier verdachten kregen respectievelijk 301 dagen, 2,5 jaar, 3 jaar en 3 jaar celstraf. Volgens de justitie durven maar weinig gedupeerden aangifte te doen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten