Pagina's

zaterdag, augustus 14, 2004

Amazonewoud wordt savannegebied

Door de opwarming van de aarde bestaat de kans dat het Amazonegebied binnen 50 tot 100 jaar wordt omgevormd tot een savannezone. Een soort grasland met hier en daar een groepje bomen.
De Braziliaanse wetenschapper Carlos Nobre wijst naast de klimatologische opwarming, ook naar het grote aantal bosbranden in het gebied. Nobre is verbonden aan het het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimtewetenschappen (INPE) dat al jaren studie verricht naar de kwaliteit van het Amazonewoud.
"Bijna alle scenario's voorzien een 'savannisering van het Amazonegebied tussen nu en 50 tot 100 jaar", waarschuwde Nobre tijdens een conferentie over het gebied in de stad Brasilia. "In het ergste geval verliest het bos ongeveer 60 procent van zijn oppervlakte. Als we de situatie rooskleuriger bekijken verdwijnt er alsnog 20 procent van het woud."
De wetenschappers zijn bezig met een onderzoek dat begon in 1998 en dat doorloopt tot 2006. Ze onderzoeken de interactie tussen het Amazonegebied, ?s werelds grootste tropische regenwoud, en regionale weerpatronen. Meer dan 1000 wetenschappers en specialisten van honderden verschillende organisaties zijn bij het onderzoek betrokken.
Ook zonder de huidige ontbossing zou door de opwarming van de aarde 20 tot 30 procent van het woud verdwijnen. Volgens officiële Braziliaanse bronnen hebben branden sinds de jaren 70 tot eind 2002 meer dan 630.000 vierkante kilometer vernield van de 3,68 miljoen vierkante kilometer Amazonewoud in het land. Brazilië bezit 70 procent van het totale Amazonegebied.
De onderzoeker van het INPE meent dat de ontbossing, veroorzaakt door het oprukken van de sojacultuur en veeteelt, reeds een impact heeft op het klimaat. Door het verdwijnen van de bomen valt er minder neerslag, ook dit fenomeen zorgt voor opwarming van de aarde.
De gevolgen zijn al op landelijk niveau zichtbaar. De afbranding van het Amazonewoud zorgt voor de uitstoot van 75 procent van de Braziliaanse broeikasgassen. Hiermee staat Brazilië hoog in de top tien van meest vervuilende landen ter wereld.
Uiteindelijk heeft de teloorgang van het woud ook een mondiaal effect. De wolkenvorming gaat veranderen, waardoor er minder neerslag valt en de temperatuurstijging van de aarde in een stroomversnelling komt.
Nobre is van mening dat dit proces kan omgekeerd worden door de oprichting van een grote instantie die de inspanningen ten gunste van het Amazonegebied coördineert. Dat vereist een heroriëntering van de hulpmiddelen aanaangezien momenteel 'slechts 3 procent van de onderzoeksinkomsten naar het Amazonegebied gaat', aldus Nobre.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten