Pagina's

vrijdag, augustus 13, 2004

Delfland zet noodpompen in

DELFT - Het hoogheemraadschap van Delfland heeft noodpompen geïnstalleerd op een aantal plaatsen in zijn gebied in verband met wateroverlast. Dat gebeurde na hevige regenbuien, waarbij in Maasdijk 50 millimeter regen viel. In die plaats staan enkele achtertuinen en kelders blank, meldde het schap vrijdagmiddag.
De noodpompen worden uit voorzorg geplaatst. Op de meeste plaatsen zijn ze nog niet in werking gesteld. In de dorpen Maasdijk (De Ruyterstraat en Willem III-straat) en De Lier (Van Rijnstraat en tunnel in Koningin Julianalaan) wordt al wel water weggepompt.
In recente verleden hadden het hoogheemraadschap, de brandweer en de gemeenten in het gebied een aantal keer handenvol werk na hevige en langdurige regenbuien. In het kassengebied in het Westland ontstonden miljoenenschades.
Op het moment zien de autoriteiten geen reden om een crisisteam bijeen te roepen. Wel zijn alle diensten in verhoogde staat van paraatheid gebracht, omdat de weersvoorspellingen aangeven dat er de komende 24 uur nog meer regen kan vallen.
(Bron)

Wateroverlast in Noord-Nederland

LEEUWARDEN - De hevige regenval zorgt in heel Friesland en met name in het noordwesten van de provincie voor veel wateroverlast. Tientallen straten en kelders zijn ondergelopen, zo liet een woordvoerder van de brandweer vrijdag weten.
In het noordwesten is volgens Friese weerman Piet Paulusma 130 tot 150 millimeter gevallen sinds donderdagavond. "Een record, zoveel regenwater is er nog nooit binnen een etmaal gevallen in Friesland", aldus de weerman.
In onder andere Franeker, Sexbierum en Harlingen staan straten blank en zijn woningen en winkels ondergelopen. Ook de tuinders in het kassengebied in noordwest Friesland hebben wateroverlast. In Tzummarum staat een laag water in de sporthal.
De brandweer probeert waar mogelijk het water weg te pompen. "Maar het moet wel ergens naartoe kunnen. De riolering en de bodem kunnen zulke hoeveelheden niet verwerken. Het water valt immers met bakken uit de hemel", aldus de woordvoerder van de brandweer.
In veel plaatsen worden straten afgesloten. De stoep is niet meer zichtbaar, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Waar rioleringsbuizen lopen, kunnen bovendien gaten in de wegen ontstaan.
Gemeentes hebben het druk met de wateroverlast. De gemeente Het Bildt heeft een crisisteam geformeerd dat de problemen inventariseert en aanpakt. De gemeente Menaldumadeel is vrijdagmiddag bereikbaar, normaal gesproken is het kantoor op deze dag gesloten.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten