Pagina's

maandag, augustus 16, 2004

'Dreiging spyware overstijgt gevaar computervirus'

AMSTERDAM - Spionagesoftware vormt een groter gevaar voor thuisgebruikers van internet dan computervirussen. Dat stelt computerbeveiliger McAfee in zijn verslag over de eerste helft van 2004. Consumenten worden steeds vaker geconfronteerd met ongewenste programmaatjes die zich (ongemerkt) op de computer nestelen, en de prestaties van het systeem ondermijnen.
Spyware registreert het surfgedrag van internetters. Deze informatie kan worden gebruikt voor reclame, maar maakt de computer ook kwetsbaar voor krakers. "Het systeem staat open voor misbruik", aldus beveilingsexpert M. van Oers van McAfee maandag.
Criminelen kunnen zo bijvoorbeeld bestanden en gegevens (wachtwoorden, codes, creditcardgegevens) wissen of stelen. Van alle bedreigingen op internet is volgens McAfee 60 procent gerelateerd aan spyware. Het bedrijf constateert een toename van 20 procent sinds 2003.
De firewall in het besturingssysteem van de computer kan volgens Van Oers veel spionagesoftware tegenhouden, maar beveiligingsbedrijven staan vooralsnog redelijk machteloos: ze mogen spyware niet classificeren als gevaar en dus niet zomaar blokkeren. Gebruikers van beveiligingsprogramma's kunnen zich wel laten waarschuwen als spyware zich dreigt te installeren.
In de toptien van grootste bedreigingen die McAfee over de eerste zes maanden van dit jaar opstelde, worden de eerste zes plekken gevuld met ongewenste software. Drie varianten van het computervirus Netsky en het virus Mydoom completeren de lijst. Het eerste kwart van 2004 kenmerkte zich volgens McAfee door het grote aantal gevaarlijke computervirussen. Het bedrijf telde in drie maanden 21 hardnekkige, lastige virussen, meer dan over heel 2003.
Ondanks deze toename hebben thuisgebruikers steeds minder last van computervirussen omdat internetaanbieders zelf e-mailverkeer controleren en eventueel blokkeren. Het zijn vooral bedrijven die last hebben van mailvirussen.
McAfee waarschuwt verder voor het gevaar van phishing, de term voor valse mailtjes en internetpagina's die zijn gemaakt om persoonlijke gegevens (betaalinformatie) van onoplettende gebruikers te ontfutselen. Ruim 90 procent van deze pogingen tot 'virtuele bankroof' zijn in het laatste jaar gedaan. De dreiging schuilt volgens de computerbeveiliger in de onbekendheid van het fenomeen.
Van Oers stelt dat het gevaar van phishing in Nederland meevalt omdat Nederlandse computergebruikers bewust met hun gegevens omgaan en Westerse banken hun internetpagina's en online betaalmogelijkheden goed hebben beveiligd.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten