Pagina's

vrijdag, augustus 06, 2004

Kinderen slachtoffer van drugssmokkelende ouders

De grote stroom kinderen van drugssmokkelaars op Schiphol levert acute problemen op. Een deel van die peuters belandt tijdelijk bij de ouder in de cel doordat er geen opvangplaatsen zijn. Dit veroorzaakt vaak extra traumatische ervaringen. Het blijkt heel moeilijk om ze ergens anders onder te brengen.
Dit zeggen verschillende betrokkenen en dit blijkt ook uit andere informatie waarover het ANP beschikt. Door het dichtslibben van de opvang, komt overigens ook de opvang van kinderen met andere problemen in het gedrang.
Een van de betrokkenen vertelt dat het regelmatig voorkomt dat volwassenen niet zelf smokkelen maar hun kinderen hiervoor misbruiken. "De jonge slachtoffers worden dan volgeplakt met drugs, in een poging van de ouder om op die manier de drugscontroles op Schiphol te omzeilen. Die kinderen zitten dus in een vreselijke situatie, hebben zo jong al veel meegemaakt en vallen dan regelmatig tussen wal en schip. De drugs worden onder meer in de luiers verstopt. De kinderen die dit meemaken, moeten dan toch ook nog naar de cel waar de persoon die ze dit heeft aangedaan, zit. De situatie is echt verschrikkelijk en onaanvaardbaar.''
Ook voorzitter H. Busker van de Marver/FNV, de vakbond voor het personeel van de Koninklijke Marechaussee, is geconfronteerd met de opvangproblemen. Hij laat weten dat er leden van zijn vereniging zijn die het heel moeilijk hebben met de ontstane situatie.
De Raad voor de Kinderbescherming erkent dat het heel lastig is om snel tijdelijk een goed tehuis voor kinderen van drugskoeriers te vinden. De Raad benadrukt dat er op één geval na uiteindelijk altijd een oplossing is gevonden. Toch blijkt uit andere informatie dat het regelmatig voorkomt dat kinderen een dag in de cel moeten doorbrengen, voordat ze ergens anders naartoe kunnen.
"De hoeveelheid op te vangen kinderen is de laatste jaren met de strengere controles (zogenoemde 100-procent-controles, red.) op vluchten enorm toegenomen'', zegt L. Verhoef, woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming. In 2002 ging het nog om 22 kinderen, een jaar later om 58 en het eerste kwartaal van dit jaar waren het al 24 kinderen waarvoor een goed tijdelijk tehuis moest worden gezocht.'' Uit andere informatie blijkt dat sinds er sinds april al bijna vijftig kinderen moesten worden ondergebracht.
Verhoef zegt dat alle betrokken partijen hard bezig zijn om een oplossing te zoeken. Deze zomer is er extra opvangruimte gevonden. De woordvoerster van de Raad meent dat er dan ook alert op de problemen is gereageerd.
Over een ding zijn alle partijen het eens. Het is een zeer slechte situatie voor kinderen. Hun opvang hoort soepel te verlopen en dat is nu niet het geval.
,,Als kinderen niet ergens geplaatst kunnen worden, moeten ze op Schiphol blijven, vaak bij hun moeder die bolletjes heeft geslikt. De marechaussee is niet toegerust om de kinderen onder te brengen'', vertelt een woordvoerster van de marechaussee op Schiphol. Ook is de marechaussee volgens haar niet bevoegd om kinderen bij de ouders weg te halen.
Hierdoor maken de kinderen allemaal dingen mee, die ze niet mee horen te maken, menen betrokkenen. Ze concluderen zelfs dat hun veiligheid soms onvoldoende is gegarandeerd.
Busker van de Marver/FNV vindt het niet alleen schrijnend voor de kinderen, maar ook voor de mensen van de marechaussee. "Zij moeten de kinderen die buiten de boot vallen proberen op te vangen, terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid. Dat levert nogal eens vervelende situaties op, heb ik begrepen.''
Busker is kwaad dat als er problemen ontstaan door het huidige beleid voor de bestrijding van de drugssmokkel op Schiphol, die steeds maar weer op het bordje van de marechaussee terechtkomen. Ook al ligt het probleem volgens hem in dit geval bij de organisaties die de kinderen moeten opvangen. "De politiek moet daar nu echt eens een einde aan maken.''
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten