Pagina's

donderdag, augustus 19, 2004

Nederland: 'Idols is doorgestoken kaart'

AMSTERDAM - De televisietalentenjacht Idols is doorgestoken kaart. Dat vermoedt bijna 60% van de Nederlanders. En liefst een kwart van de mensen is ervan overtuigd dat er al buitenaards leven op aarde is geland. Dat waren de belangrijkste uitkomsten van de Grote Geruchten EnquĂȘte [sic] van tijdschrift Quest.
Hoe goedgelovig of achterdochtig zijn we? Tijdschrift Quest van G+J-uitgevers gooide elf complotten, broodjeaap-verhalen en misvattingen op een hoop en liet onderzoeksbureau TNS NIPO duizend Nederlanders van 18 jaar of ouder ondervragen. De respondenten kregen een stelling voorgelegd en moesten aangeven hoe waarschijnlijk zij deze achtten.
Meest opvallende uitkomst: een grote meerderheid van de Nederlanders wantrouwt de makers van het populaire tv-programma Idols. De talrijke geruchten en speculaties dat de uitslag niet wordt vastgesteld door het sms-ende publiek, maar door de jury of de platenmaatschappij, zijn flink blijven hangen. Hoezeer Idols ook blijft ontkennen, het Nederlandse volk vertrouwt het niet: 17% weet zeker dat er gesjoemeld wordt, 40% vindt dat 'waarschijnlijk waar'. Opvallend: jongeren (53%) zijn minder sceptisch dan 55-plussers (64%).
Een andere interessante uitkomst: bijna een kwart van de Nederlanders (24%) meent dat het zeer waarschijnlijk is dat de aarde al eens bezocht is door buitenaardse wezens. Mannen (27%) geloven vaker in buitenaards bezoek dan vrouwen (21%). 55-plussers geloven minder vaak dat ET al eens geland is: 18%.
Daarnaast bleek dat veel mensen het verhaal kennen van de oude vrouw in Amerika, die haar natte hond wilde drogen in de magnetron. Het arme dier ontplofte en de vrouw klaagde de producent aan. In de handleiding stond immers niet dat het apparaat hier niet geschikt voor was. De vrouw kreeg gelijk en ontving een flinke schadevergoeding. Ondanks het feit dat een dergelijke rechtszaak nooit heeft plaatsgevonden, gelooft ruim zeven op de tien Nederlanders (72%) dat dit verhaal waar is. 39% van hen weet het zelfs zeker. Kortom: een klassiek geval van een succesvol broodjeaap-verhaal.
(Bron)

En de mensen die zo'n verhaal geloven, zijn blijkbaar ook niet slim genoeg om zelf eens te gaan speuren - anders waren ze wijzer geweest.
De vragen staan nog op de site, met als 'uitslag' dat je vooral het blad moet kopen komende maand, als je de juiste antworden wilt weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten