Pagina's

dinsdag, september 14, 2004

Tussenstop op Schiphol wordt vijf Kameroeners noodlottig

AMSTERDAM - Achteraf was vrijdag de 13de misschien niet de geschiktste datum om op reis te gaan. Maar Simon Vihangski en zijn vier Kameroense collega's hadden een mooie reis voor zichzelf geregeld. De vijf leden van de Kameroense non-gouvernementele organisatie Sint Vincent Ve Paul Foundation mochten voor zaken naar Oekraine. Met een tussenstop in Amsterdam.
Volgens Vihangski was hun verblijf in Kiev een absoluut succes. Tevreden keerden de 52-jarige delegatieleider en zijn jongere reisgenoten dinsdag 17 augustus terug naar Amsterdam voor hun vlucht naar Kameroen.
Vijftig minuten hadden zij op Schiphol voor hun overstap. Aanzienlijk minder dan op de heenreis, toen ze zes uur verveeld en slaperig in een koffiehoek van de luchthaven hadden gezeten. Dus snelden de vijf, gewapend met visa en paspoorten, via de transit naar de gate.
Daar kregen ze van de Koninklijke Marechaussee te horen dat hun de toegang tot Nederland was geweigerd. Of ze even mee wilden komen. 'Maar we willen Nederland niet in', sputterde Vihangski tegen. 'We gaan juist weg', riepen ze in koor.
Volgens Vihangski waren de marechaussees omvermurwbaar. Procedure, regels. Ze moesten in een aparte ruimte op de luchthaven de uitkomst van het onderzoek afwachten. Paspoorten werden meegenomen.
Het verlossende antwoord kwam de volgende ochtend. De drie mannen en twee vrouwen zouden worden uitgezet naar Kameroen. Maar de vlucht van 18 augustus bleek vol te zitten.
De Kameroeners protesteerden. Hoezo uitgezet? Ze waren geen criminelen. Ze hadden geldige tickets en paspoorten en waren op doorreis naar Kameroen. Vihangski: ' Een uur later zaten we in vreemdelingenbewaring in het Grenshospitium.'
Bijna een maand later zitten ze daar nog. Een Amsterdamse advocaat heeft een klacht ingediend. Volgens de IND heeft onderzoek uitgewezen dat de vijf al aan de Oekraïense grens zijn geweigerd. Ook zijn er vermoedens van mensensmokkel. Vishangski ontkent stellig. De IND overweegt nu een gedwongen uitzetting. Volgens de regels.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten