Pagina's

zaterdag, oktober 16, 2004

FNV zet huizen topbestuurders on-line

FNV Bondgenoten heeft een website opgezet waarop foto's van privé-woningen van de topbestuurders van de 200 grootste beursgenoteerde ondernemingen van ons land moeten komen te staan. Voorlopig is een zevental te bezichtigen op de website.
De site, Het Rode mannetje opent met: "Waar geld is of actie, het rode gevaar is nabij. Het Rode mannetje stelt de zelfverrijking aan de top aan de kaak." Volgens de site neemt het Rode mannetje u mee naar de huizen van een aantal toppers. "Blijf kijken want de komende weken krijgt u steeds meer te zien", zo staat er te lezen. Ook de complete lijst inkomensgegevens van grootverdieners valt op te vragen.
De ABN Amro Bank, waarvan het huis van topman Johan Rijkman Groenink op de site staat, is woedend over de gang van zaken. "Wij hebben de FNV ons ongenoegen laten blijken, maar ze hebben ons aangegeven niet te zullen stoppen. Sterker: ze roepen dat ze gewoon door zullen gaan", aldus een woordvoerder van de bank.
ABN Amro heeft juristen laten kijken of er iets tegen te ondernemen valt, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ook al omdat Het Rode mannetje heel specifieke informatie, zoals die van straatnamen, weglaat.
Het is niet alleen de Amro die boos is over de actie. Alle ondernemingen waarvan het huis van een topbestuurder staat vermeld, zijn niet te spreken over de gang van zaken.
De actie van FNV Bondgenoten heeft de instemming van Lodewijk de Waal. Volgens FNV-voorzitter Henk Van der Kolk is de actie gerechtvaardigd omdat "de topbestuurders met hun belachelijk hoge salarisstijgingen zelf de grens van het betamelijke hebben overschreden". Het is inderdaad een beetje oog om oog, tand om tand, geeft hij toe. "Maar het is het enige signaal dat werkt. Ergert het ze? Mooi, dat willen we juist. We zijn heus niet van plan verder te gaan, althans niet nu." Met verder gaan doelt Van der Kolk op de angst van topbestuurders, dat het FNV nog meer gegevens gaat publiceren. Overigens verdiende Lodewijk de Waal volgens dit onderzoek (PDF) van Intermediair in mei 2003 exclusief pensioenlasten ongeveer 65.000 euro (inclusief pensioenlasten: 80.000 euro).
In de Kamer hebben VVD en CDA afwijzend gereageerd op deze nieuwe manier van actievoeren van het FNV.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten