Pagina's

vrijdag, oktober 01, 2004

Huren sociale woningen fors omhoog

Honderdduizenden mensen zien vanaf 2006 de huur van hun sociale huurwoning binnen vier jaar met zo'n 25% stijgen. Daarna mag de huisbaas de huur opnieuw bepalen en wordt die waarschijnlijk nog hoger.
Dat blijkt uit de concept-huurbrief van minister Dekker (Volkshuisvesting), die RTL Nieuws in handen heeft. De plannen van Dekker moeten leiden tot een grotere doorstroming op de woningmarkt.
Dekker wil een einde maken aan de huurcontracten van 600.000 sociale woningen. Vanaf 2010 wordt de huur van een woning vrijgegeven als de WOZ-waarde ervan hoger is dan 115.000 euro ligt.
Door de hogere huren worden de kassen van de woningcorporaties gespekt. Met dat geld moeten die corporaties meer nieuwe woningen bouwen, zodat mensen ook kunnen doorstromen.
(Bron)

Wat betekenen de plannen van minister Dekker van Volkshuisvesting voor huurders van een sociale huurwoning? Een overzicht.

De sociale woningbouw is vooral bedoeld voor mensen met lagere inkomens. Het was altijd aan de overheid om ervoor te zorgen dat de huur van die huizen niet te veel zou stijgen. Maar dat gaat voor een deel veranderen.
In Nederland zijn 2,4 miljoen sociale huurwoningen. Dat worden er veel minder, want de huizen die een, door de gemeente vastgestelde, WOZ-waarde hebben van 115.000 euro of meer vallen er vanaf 2010 buiten en komen in de vrije huursector terecht. Dat zijn er 600.000, waarin ruim 1 miljoen mensen wonen. De maatregel treft vooral mensen in de stedelijke gebieden, want daar zijn de huizen het meest waard.
Normaal hebben deze mensen al elk jaar te maken met een huurstijging, maar die stijging wordt vanaf 2006 veel forser. Stel: je woont met je gezin in een huurwoning van 400 euro per maand. In 2006 stijgt dan je huur naar 415 euro, in 2007 naar 435, in 2008 naar 460 en in 2009 naar bijna 500 euro per maand. Een stijging van een kleine 25%.
Vanaf 2010 wordt de markt helemaal vrijgegeven en dan is het volgens kenners wat de gek ervoor geeft. Die kenners, organisaties en onafhankelijke deskundigen, noemen het beleid asociaal. Het is nu aan het kabinet om binnenkort aan de Kamer uit te leggen waarom het de plannen tòch wil doorvoeren.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten