Pagina's

maandag, oktober 11, 2004

Noorden in verzet tegen waddengebied als werelderfgoed

LEEUWARDEN - Het waddengebied mag niet op de werelderfgoedlijst van Unesco komen, zoals minister Veerman van Landbouw overweegt. Zulke plannen zou ondernemers afschrikken te investeren in de regio. Dat vinden vertegenwoordigers van diverse economische sectoren in Noord-Nederland, zo liet directeur E. Jansen van de Kamer van Koophandel Friesland maandag weten.
Andere Kamers van Koophandel, havens, een afdeling van werkgeversorganisatie VNO-NCW, en land- en tuinbouworganisaties denken dat ondernemersinitiatieven door plaatsing op de werelderfgoedlijst onder druk komen te staan. De organisaties hebben Veerman daarom geschreven dat hij het waddengebied niet moet voordragen.
Plaatsing op de lijst betekent niet dat er meer regels voor het waddengebied komen. Gaswinning zoals het kabinet wil, zal dan ook niet in gevaar komen. "Maar het schept wederom het beeld dat in de waddenregio economische investeringen nauwelijks mogelijk zijn", aldus Jansen.
De waddeneilanden en de kuststrook van het vasteland in Noord-Holland, Friesland en Groningen tellen ongeveer 40.000 arbeidsplaatsen. Of plaatsing op de werelderfgoedlijst direct consequenties voor de werkgelegenheid heeft is volgens Jansen niet te zeggen. Volgens de directeur is Nederland door de Europese Commissie verplicht minimaal nog een gebied op de Unesco-lijst te zetten.
Het ministerie van Landbouw peilt de meningen in de regio over het idee. Voor eind dit jaar brengen de gemeentebesturen een advies uit over de steun in hun gemeente. Een beslissing over een nominatie valt over een jaar, als Veerman op Schiermonnikoog een waddenconferentie voorzit. Duitsland en Denemarken schuiven daarbij aan.
Deze twee landen denken verschillend over de voordracht. In Duitsland is Nedersaksen positief, maar Sleeswijk-Holstein is nog meningen aan het peilen. In Denemarken was de regering in 2001, toen plaatsing op de Unesco-lijst van de Wadden ook al speelde, negatief.
Nederland heeft zes werelderfgoederen, de eerste was Schokland (1995). Daarnaast staat op de Antillen de historische binnenstad van Willemstad op de lijst.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten