Pagina's

dinsdag, oktober 12, 2004

'Promptergate': de stem achter President Bush

De afgelopen week werd er in diverse kranten en op diverse weblogs al druk gespeculeerd op de mogelijkheid dat president George Bush bij zijn debatten met John Kerry, maar ook bij andere gelegenheden, gebruik maakt van een radio-ontvangertje, dat hem informatie influistert die hij in het debat kan gebruiken.
Onder andere de Amerikaanse blogsite Cannonfire wees op een geheimzinnige bobbel op Bush' rug, die de ontvanger zou kunnen herbergen, en op iets in zijn linkeroor dat op een miniatuurluidsprekertje leek. Verder viel op dat de president regelmatig voordat hij sprak even stilviel en in de verte staarde, alsof hij ergens naar luisterde, en dat zijn toon erg wisselde. Bovendien zou het merkwaardige uitlatingen verklaren - zo viel Bush bij het debat in Miami, Florida, uit naar Kerry met de woorden "now let me finish!" op een moment dat hij helemaal niet werd geïnterrumpeerd.
Al in juni van dit jaar, bij de D-Day herdenking in Frankrijk, was het sommige televisiekijkers opgevallen dat de microfoon van Bush ook een andere stem leek op te pikken, die zijn tekst uitsprak al voordat de president hem zelf uitsprak (zie ook dit filmpje, wmv 2.77Mb) op de politieke blogsite Canofun. Dit werd door medewerkers van de republikeinse partij afgedaan als een 'pre-echo', een technisch verschijnsel dat soms optreedt bij satelietverbindingen. Uit beelden van dat optreden bij de D-Day herdenkingen, die nu zijn verschenen op het weblog van de Engelsman Max Christian, blijkt echter zonneklaar dat de president zijn teksten woordelijk krijgt ingefluisterd door een geheimzinnige stem. Waar deze stem de woorden "I look forward to working with president Chirac" zonder hapering dicteert, brengt president Bush ze even later hakkelend naar buiten, zodat duidelijk is dat hier geen sprake kan zijn van een pre-echo.
Men gaat er van uit, dat de geheimzinnige spreker Bush' adviseur en campagneleider Karl Rove is, die hem al meer dan tien jaar begeleidt in zijn politieke bliksemcarriere.
De ontdekking roept veel vragen op. In hoeverre loopt de president aan de leiband van anderen, en hoever reikt de macht van mensen achter Bush, zoals Karl Rove? Het Amerikaanse Salon.Com vroeg zich al af: "Do we really have a Milli Vanilli president?".
Terwijl deze affaire zich ontvouwt, zijn er al aansprekende namen als "Promptergate" en "Wiregate" voor bedacht. Er is inmiddels een speciale site verschenen die geheel aan de ontdekking gewijd is.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten