Pagina's

dinsdag, oktober 12, 2004

Vooral armen zijn rookverslaafd

BRUSSEL - In heel West-Europa roken arme mannen vaker dan rijke. Voor vrouwen geldt dat ook in zekere mate. Antirookcampagnes moeten daarom vooral op lagere klassen worden gericht, aldus een studie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die dinsdag in het Europees Parlement in Brussel is gepresenteerd.
De studie is gemaakt in opdracht van het Europees Netwerk voor Rookpreventie en medegefinancierd door de Europese Commissie. Het adviseert politici onder meer gratis nicotinepillen uit te delen. De pillen maken het makkelijker met roken te stoppen, wat vooral bij de lagere klassen een probleem is.
"Waarschuwingen tegen het roken moeten in zulke woorden zijn gesteld dat de lagere klassen ze begrijpen", adviseerde prof. Anton Kunst van de Erasmus Universiteit. Ook hogere accijns op tabak kunnen helpen. Verder kan de reclame worden beperkt en kunnen meer werkplekken rookvrij worden gemaakt. De studie oppert ook campagnes op scholen als strategie om rookverslaving te helpen voorkomen.
Ongeveer tweederde van de Europese rokende mannen heeft een inkomen onder het gemiddelde, berekende de universiteit. Het klasseverschil tussen mannelijke rokers en niet-rokers deed zich in 2000 voor in alle toenmalige EU-landen. Bij vrouwen zijn het vooral bijstandsmoeders die paffen, hoewel in Zuid-Europa ook welgestelde dames relatief vaak een sigaretje nemen.
Het roken is een van de belangrijkste redenen waarom armen gemiddeld eerder sterven dan rijken, aldus het rapport. "Zowel Europees als nationaal moeten campagnemakers deze conclusies gebruiken", reageerde de Britse liberale europarlementariƫr Liz Lynn, een van de felste tabakbestrijders in het Europees Parlement sinds ze als rookster bronchitis en astma opliep.
Het Europees Netwerk voor Rookpreventie ENSP presenteerde in Brussel dinsdag tegelijk een andere rapport over roken. Dat toonde dat IJsland de Europese koploper is in antirookmaatregelen. Het eiland deed ongeveer alles wat mogelijk is: het aantal rokers verminderde met 40 procent sinds 1985. Nederland staat op de achtste van de 28 plaatsen wat betreft antirookmaatregelen. Hier is het aantal rokers gedaald met ongeveer 25 procent sinds 1985, aldus eerder NIPO-onderzoek.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten