Pagina's

vrijdag, januari 14, 2005

Aantal armen met baan neemt fors toe

BREUKELEN - In Nederland is een onderklasse van 'werkende armen' ontstaan. Het aantal huishoudens met een baan dat langdurig een inkomen rond het minimum heeft, is sinds 1990 verdubbeld tot 250 duizend. Het betreft vooral zelfstandigen, allochtonen en alleenstaande vrouwen met kinderen.
Dit zegt Leo van Geest, directeur van het economisch onderzoeksbureau Nyfer. Het bureau onderzocht de armoede onder werkenden aan de hand van gegevens uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De opkomst van de werkende, arme onderklasse in Nederland is opmerkelijk. Jarenlang werden working poor als een Amerikaans verschijnsel beschouwd. Mensen houden met slecht betaalde baantjes het hoofd net boven water.
Ook onder zelfstandigen groeit de groep werkende armen in Nederland. Het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf ziet een sterke stijging van het aantal arme zelfstandigen. In 1989 leefden 40 duizend winkeliers, boeren en andere kleine ondernemers onder de armoedegrens. In 2000 waren dat er al 48 duizend.
Deze armoedegrens - 'het beleidsmatig minimum', vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken - ligt op een jaarinkomen van 7000 euro bruto voor een alleenstaande. Voor een echtpaar met kinderen is dat 14 duizend euro, exclusief kinderbijslag.
Volgens Nyfer verkeerden er in 1990 nog 131 duizend huishoudens met loon op het 'beleidsmatig minimum'. In 2000 waren dat er 184 duizend.
Van der Geest verwacht dat de stijging heeft doorgezet. 'Dat betekent dat nu zeker 225 duizend huishoudens het doen met een minimaal inkomen uit werk', zegt Van der Geest.
Ook gescheiden vrouwen lopen het risico arm te blijven, ondanks een baan. Kinderloze paren zijn bijna nooit werkend arm, net zo min als weduwen, weduwnaars, ouderen en gescheiden mannen.
In de jaren negentig stimuleerde het kabinet dat uitkeringsgerechtigden gingen werken. De verwachting was dat werk altijd zou lonen, en dat werkenden zouden doorgroeien naar een beter inkomen. Werk werd ook als middel gezien tegen sociaal isolement.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten