Pagina's

donderdag, januari 27, 2005

AIVD houdt informatie achter voor justitie

AMSTERDAM - Bij het Openbaar Ministerie (OM) bestaat grote irritatie over de werkwijze van de inlichtingendienst AIVD in onderzoeken naar islamitisch terrorisme. De dienst houdt voor het OM informatie achter in onderzoek naar verdachte moslims. Ook bestaan vermoedens dat de dienst de inzet van infiltranten verzwijgt.
Dat blijkt uit dossiers van deze zaken en reacties van betrokkenen. Ook bij het ministerie van Justitie groeit de onvrede over de werkwijze van de inlichtingendienst. De manier waarop de AIVD omgaat met informatie levert grote problemen op voor het Openbaar Ministerie, dat op dit moment vier grote rechtszaken heeft lopen die zijn begonnen met tips van de geheime dienst.
Zo weigert de inlichtingendienst grote hoeveelheden informatie vrij te geven over de AIVD-tolk Outman Ben A., die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen. Ook andere relevante stukken voor deze strafzaak, zoals het personeels- en screeningsdossier en een intern onderzoek van de dienst worden niet vrijgegeven. Vandaag zal de rechter beslissen of de AIVD informatie moet vrijgeven. Als de dienst weigert, zal de zaak waarschijnlijk stranden.
Het Amsterdamse parket, dat verantwoordelijk is voor de vervolging van Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh, heeft ook een probleem met de dienst. Voor het onderzoek naar gangen van B., die woensdag voor de rechter moet verschijnen, wilde het OM informatie van de AIVD over het verleden van B. De AIVD, die hem al langer in beeld had, wil volgens betrouwbare bronnen niet alle gevraagde informatie verstrekken.
Ook uit het strafdossier van de leden van de Hofstadgroep blijkt dat de AIVD informatie achterhoudt over dit netwerk van radicale moslims. Het huis in het Haagse Laakkwartier waar begin november twee leden van de groep werden opgepakt, is ruim drie maanden afgeluisterd en geobserveerd. Van die informatie is vrijwel niets terug te vinden in het dossier dat in het bezit is van de Volkskrant.
Uit het dossier blijkt dat een op 8 november afgeluisterd gesprek tussen Jason W., Ismail A. en een onbekende derde verdachte de directe aanleiding is geweest voor de inval. In dat gesprek waarin de jongens zich presenteren als de 'Divisie Islamitische Jihad in Nederland', worden bedreigingen geuit aan het adres van Kamerleden Hirsi Ali en Wilders, en aan de Amsterdamse bestuurders Cohen en Aboutaleb.
Jason W. en Ismail A. zijn na een lang beleg van het huis in het Laakkwartier aangehouden, maar de derde verdachte is spoorloos. Dit voedt vermoedens dat de onbekende derde een informant is van de AIVD. De advocaten van de verdachten hebben hierover inmiddels vragen gesteld aan het Openbaar Ministerie.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten