Pagina's

donderdag, januari 13, 2005

Nibud: iedereen gaat erop achteruit in 2005

AMSTERDAM - Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat onderzoek doet naar de inkomsten en uitgaven van huishoudens, concludeert dat de meeste Nederlanders er in 2005 op achteruit gaan. Dat maakte zij woensdag bekend. Bezuinigen is niet altijd de enige oplossing, meldt het onderzoeksinstituut.
De no-claim regeling in het ziekenfonds zal vooral voor huishoudens die veel gebruik moeten maken van de uitkeringen drukken op het budget. Jan Modaal (twee kinderen, huurhuis, gemiddelde ziektekosten, eenverdiener 29.500 euro) gaat er 1,3 procent in koopkracht op achteruit blijkt uit berekeningen.
In een eerste reactie heeft minister van Sociale Zaken Aart Jan de Kneus gezegd niet verbaasd te zijn over de resultaten van het onderzoek. Er is volgens hem geen reden het koopkrachtdebat te heropenen. Het kabinet heeft namelijk zelf al aangegeven op Prinsjesdag en in december dat iedereen erop achteruit gaat, individuele uitschieters uitgezonderd.
Het Nibud denkt dat bezuinigen niet de enige oplossing is, omdat de meeste prijsverhogingen plaatsvinden bij de vaste lasten (energie, huur en gemeentelijke heffingen). Het instituut wil dan ook dat gemeenten de burgers actief informeren over andere mogelijkheden. Zo is er voor Nederlanders met lage inkomens inkomensondersteuning. Daarnaast bestaat er een kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Volgens het Nibud maken veel mensen die daar recht op hebben, geen gebruik van de regelingen.
In de berekeningen van het Nibud gaat iedereen er in koopkracht op achteruit. Er is uitgegaan van gemiddelde maandbedragen waarbij fiscale voordelen, vakantiegeld en kinderbijslag al bij het netto maandbedrag zijn opgeteld. Verder gaat het onderzoeksinstituut uit van een inflatie van 1,25 procent en een bruto loonontwikkeling van 0,75 procent. Beide gegevens komen van het Centraal Plan Bureau.
Een alleenstaande die onder de Wet Arbeidsongeschiktheid (WAO) valt en de no-claim regeling kwijt raakt, omdat gebruik moet worden gemaakt van ziektekostenfinanciering, is er percentueel gezien het slechtst aan toe. Hij of zij gaat er 29 euro per maand op achteruit, dat is 2,8 procent. Tweeverdieners die gemiddeld gezond zijn gaan er netto het meest op achteruit; 59 euro per maand wat gelijk staat aan 1,2 procent.
Een 'anderhalf verdienend' gezin met gemiddelde ziektekosten gaat er percentueel gezien het minst op achteruit, 0,7 procent. Dat staat gelijk aan 25 euro per maand. Een alleenstaande in de WAO die geen ziektekosten heeft en daarmee gebruik kan maken van de no-claim regeling gaat er netto gezien het minst op achteruit, 8 euro (0,8 procent).
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten