Pagina's

vrijdag, januari 07, 2005

Zorgverzekeraars weigeren ouderen en chronisch zieken

AMSTERDAM - Ouderen en chronisch zieken die van zorgverzekeraar willen veranderen of hun polis willen aanpassen, worden categorisch geweigerd. Dat geldt voor zowel ziekenfonds- als particulier verzekerden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een meldpunt van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).
Het meldpunt is sinds 11 december actief en kreeg sindsdien 350 telefoontjes. Zo'n 85 procent van de bellers, voornamelijk ouderen en chronisch zieken, gaven aan grote problemen te ondervinden wanneer zij hun zorgverzekering probeerderden te veranderen. Bij de meeste mensen lukte dat helemaal niet.
Het begrip ouderen is bij veel zorgverzekeraars verder een rekbaar begrip. Volgens woordvoerder Anja Broens van de NCPF wordt het moeilijker van verzekeraar te wisselen hoe ouder de verzekerde is, maar blijkt het voor mensen boven de veertig vaak al moeilijk over te stappen naar een andere verzekeraar. Broens vreest dat als straks het nieuwe zorgstelsel ingevoerd wordt, dergelijke problemen alleen nog maar zullen toenemen.
Het meldpunt blijft nog tot 15 maart in de lucht. Daarna zal de NCPF de resultaten aanbieden aan minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid. "Wij pretenderen niet met een wetenschappelijk onderzoek bezig te zijn, we willen slechts een signaal afgeven en hopen dat de minister een vervolgonderzoek zal instellen", aldus Broens.
Hoeveel mensen precies willen overstappen is volgens de woordvoerder moeilijk te zeggen, maar ze schat het aantal op 6 procent. Dat zijn ruim zevenhonderdduizend verzekerden. De NCPF wil duidelijke richtlijnen voor verzekeraars waarop ze mensen mogen afwijzen.
(Bron)

Dit wàs al zo. Niks veranderd dus - je bent welkom als ze denken dat je braaf zukt betalen en minimale kosten vertegenwoordigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten