Pagina's

vrijdag, maart 11, 2005

Administratieve problemen kosten Essent veel geld

ARNHEM - Energiebedrijf Essent moet rond de 5 miljoen euro uittrekken om ongeveer 10 miljoen euro aan achterstallige betalingen binnen te kunnen halen. Het gaat niet om wanbetalers maar om circa 10.000 klanten die nog geen of een verkeerde factuur hebben ontvangen. Dit bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers 2004.
Het merendeel van deze klanten maakte gebruik van de mogelijkheid om van stroom- en/of gasleverancier te veranderen. Sinds 1 juli vorig jaar kunnen ook particulieren dat doen als gevolg van de liberalisering van de energiemarkt.
Onder de 10.000 klanten zitten ook klanten die verhuisden. Wegens die 'verhuisproblemen' riep minister Brinkhorst van Economische Zaken vorig jaar de energiebedrijven op het matje. Die moesten beloven per 1 juli van dit jaar de zaken op orde te krijgen.
Voor Essent ging het om circa 2750 'verhuisklanten'. Volgens topman M. Boersma van het energiebedrijf gaat het Essent lukken om de opgelegde klus te klaren.
Essent legt zichzelf volgens Boersma extra druk op om de dienstverlening aan klanten te verbeteren door de introductie in de tweede helft van dit jaar van servicegaranties met financiƫle compensatie. Als Essent niet aan die garanties voldoet, kunnen klanten reclameren en genoegdoening eisen. Dat kan ze een geldbedrag opleveren of bijvoorbeeld een boekenbon.
Essent realiseerde het afgelopen jaar een nettowinst van 426 miljoen euro. Dat is 9,6 procent meer dan in 2003. De omzet steeg met 4 procent naar 7,4 miljard euro. Op eigen kracht groei de omzet met 3,3 procent.
Het bedrijf realiseert het grootste deel van zijn inkomsten als aanbieder van stroom en gas. Daarnaast is Essent actief als aanbieder van kabel en heeft het een milieupoot.
Essent, gemeten naar omzet marktleider in de Nederlandse Energiemarkt, rekent voor 2005 op meer winst, zonder dit te concretiseren. Net als de andere voormalige nutsbedrijven is Essent (12.000 werknemers) eigendom van provincies en gemeenten.
Aandeelhouders van Essent zijn onder meer de provincies Groningen, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg en aantal Friese gemeenten.
(Bron)

Het leuke is: Essent heeft er zelf een zootje van gemaakt, maar reken maar dat die kosten uiteindelijk gewoon door de klanten opgehoest gaan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten