Pagina's

donderdag, maart 24, 2005

Coalitiepartners willen met elkaar verder

DEN HAAG - De regeringspartijen CDA, VVD en D66 beginnen donderdagmiddag de onderhandelingen over een herziening van het regeerakkoord. Die is nodig nu duidelijk is dat de gekozen burgemeester er niet komt en dat de herziening van het kiesstelsel evenmin haalbaar is.
Beide punten waren D66 in het regeerakkoord beloofd en de democraten willen nu compensatie. Het is de inzet van alle drie partijen om eruit te komen, zeggen betrokkenen. D66 is zeker niet uit op een breuk, stellen fractieleden. Ook D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken wil - als er een behoorlijk compensatiepakket komt - op zijn post blijven.
Woensdagavond heeft Brinkhorst weliswaar overwogen te vertrekken, maar dat was volgens een D66-bron uit solidariteit met zijn collega De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing). Die zag het ministerschap niet meer zitten nadat hem woensdag duidelijk was geworden dat de herziening van het kiesstelsel er niet meer inzit.
Voor De Graaf was zijn voorstel voor een nieuw kiesstelsel van essentieel belang, maar de D66-fractie hecht er wat minder aan. Noch in de politiek noch in de samenleving bestaat er een draagvlak voor de plannen van De Graaf, constateerde fractieleider Dittrich woensdag.
"We hebben geen zin om ons dood te vechten voor iets dat toch niet haalbaar is", formuleerde een ander D66-kamerlid het donderdag.
D66 wil het kiesstelsel nu gebruiken als wisselgeld om andere concessies los te krijgen van CDA en VVD. Ze denken dan aan zaken als onderwijs, kenniseconomie, duurzame energie en een hervorming van het omroepbestel. De nieuwe afspraken moeten passen binnen de hervormingsagenda van het kabinet. Ze hoeven niet per se geld te kosten, aldus een D66-bron.
De onderhandelingen worden gevoerd door de fractieleiders Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66). Maar op de achtergrond speelt Brinkhorst een belangrijke rol.
Brinkhorst is na het vertrek van De Graaf de enig overgebleven D66-minister. Zou hij alsnog besluiten op te stappen, dan valt het kabinet.
Ook als de onderhandelingen slagen houdt Brinkhorst een sleutelrol. Hij wordt dan zo goed als zeker de nieuwe D66-vice-premier. Daarnaast zal D66 een vervanger voordragen voor De Graaf op Bestuurlijke Vernieuwing.
Die portefeuille is, na het sneuvelen van de gekozen burgemeester en het kiesstelsel, niet meer echt gevuld. Binnen D66 wordt er daarom gedacht aan een extra takenpakket.
Zo zou de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing zich kunnen gaan bezighouden met het bestrijden van de bureaucratie waar vooral maatschappelijke instellingen en burgers last van hebben. De onderhandelingen tussen de drie partijen moeten in de loop van volgende week worden afgerond, schatten betrokkenen in.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten