Pagina's

dinsdag, maart 08, 2005

Farao Toetanchamon is niet doodgeslagen

De Egyptische koning Toetanchamon is niet doodgeslagen, maar hij heeft mogelijk kort voor zijn dood op 19-jarige leeftijd een zware beenbreuk opgelopen die geïnfecteerd kan zijn geraakt. Een CT-scan van het gemummificeerde lichaam van de farao heeft dat volgens het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, Zahi Hawass, uitgewezen.
Hawass maakte dinsdag de resultaten bekend van de scan, die ongeveer twee maanden geleden werd uitgevoerd. Hij zei dat op de ongeveer 3.300 jaar oude mummie geen sporen zijn gevonden die er op wijzen dat Toetanchamon is doodgeslagen. Ook is het hoogst onwaarschijnlijk dat hij een ongeluk heeft gehad waarbij zijn borstkas is ingedrukt.
Het blijft volgens Hawass een raadsel wat de dood van Toetanchamon heeft veroorzaakt. "Ik heb twee theorieën - dat hij door natuurlijke oorzaak is gestorven, of dat hij is vergiftigd. Wij zullen zijn ingewanden bekijken om te zien of zijn organen sporen vertonen, maar het is vrijwel onmogelijk te achterhalen waardoor hij is gestorven."
Hawass zei dat een fractuur in het linker dijbeen van Toetanchamon door sommige leden van het onderzoeksteam wordt beschouwd als een aanwijzing dat de farao kort voor zijn dood een zware beenbreuk had opgelopen. Hoewel de breuk zelf niet levensbedreigend was, is de wond mogelijk geïnfecteerd geraakt. De onderzoekers sluiten niet uit dat de fractuur is ontstaan bij de balseming van het lichaam, hoewel zij dat minder waarschijnlijk achten.
Volgens Hawass zal nader onderzoek van het lichaam niet meer aanwijzingen omtrent de doodsoorzaak van Toetanchamon opleveren. "Wij moeten hem nu met rust laten."
Hawass heeft geen DNA-onderzoek van de mummie van Toetanchamon toegestaan, alleen een CT-scan, voor welk doel een door Siemens en National Geographic ter beschikking gesteld apparaat speciaal naar Luxor werd gebracht. Het CT-onderzoek wees uit dat Toetanchamon tenger gebouwd, goed gevoed en gezond was. De jeugdige koning had ook een gespleten gehemelte, maar zonder uiterlijke kenmerken zoals een hazenlip. Hij had ook grote voortanden en een overbeet, net zoals andere leden van de koninklijke familie. Zijn ondertanden stonden ook een tikje scheef. De vorm van zijn schedel was normaal en ook de iets gedraaide ruggengraat die bij eerdere onderzoeken was geconstateerd leek geen pathologische oorzaak te hebben.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten