Pagina's

vrijdag, april 29, 2005

Drugskoeriers aanpakken via uitkering werkt

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft in de afgelopen maanden gegevens van ruim 1400 drugskoeriers met een uitkering doorgegeven aan de opsporingsafdelingen van de sociale dienst in negen steden. Die kunnen de betrokkenen vervolgens financieel aanpakken als blijkt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan uitkeringsfraude.
Aanvankelijk kreeg alleen de sociale recherche in Amsterdam de gegevens. Inmiddels geldt dat ook voor Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Almere, Groningen, Leiden, Schiedam en Zaanstad. Negen van de tien drugskoeriers komen uit die steden, zei een woordvoerster van de marechaussee vrijdag.
Velen hebben een uitkering. Ze plegen uitkeringsfraude als ze hun inkomsten uit drugssmokkel niet opgeven of als ze zonder toestemming naar het buitenland vertrekken. De sociale dienst kan de verstrekte uitkering dan terugvorderen, wat tot jaren terug kan gaan. [Alsof ze dat niet zouden doen als je keurig op zou geven wat je verdient met je smokkel...]
Dat is al diverse keren gebeurd. Maar de marechaussee heeft geen overzicht van het aantal geïncasseerde heffingen, omdat de dienst dergelijke informatie niet krijgt. Sinds het begin van de afspraken met Amsterdam in oktober heeft de marechaussee gegevens van 550 drugskoeriers uit die stad verstrekt. De sociale recherche in Rotterdam ontving eenzelfde aantal. Bij de overige steden ging het tot dusver om in totaal ongeveer driehonderd.
De marechaussee sprak begin dit jaar al over een onconventionele werkwijze om potentiële drugskoeriers af te schrikken en de huidige hard aan te pakken. Juridisch gezien is er volgens de woordvoerster geen bezwaar tegen. Als de ene opsporingsdienst het redelijke vermoeden heeft dat iemand een misdrijf heeft gepleegd op een ander vlak, zoals uitkeringsfraude, dan mag ze die informatie verstrekken aan de opsporingsdienst die zich daarmee bezighoudt.
Bij een verdachte van drugssmokkel die tijdens het verhoor aangeeft dat hij een uitkering heeft, moet de marechaussee wel hebben vastgesteld dat iemand drugs bij zich had. De marechaussee geeft alleen gegevens door van bolletjesslikkers en andere drugskoeriers die in Nederland wonen, op Schiphol zijn aangehouden voor drugssmokkel en een uitkering genieten.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten