Pagina's

zaterdag, mei 28, 2005

CU wil wet op ontkennen holocaust

De ChristenUnie werkt aan een initiatiefwetsvoorstel om het ontkennen van de holocaust te verbieden. Het gaat dan niet alleen om de massamoord op het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog, maar ook op het ontkennen van andere genocides, zoals die op de Armeniërs en in Rwanda.
Het ontkennen van de stelselmatige vernietiging van de joden door het regime van Adolf Hitler is in Nederland nu niet apart strafbaar gesteld. Het valt momenteel onder de artikelen 137c (het verbod op de discriminerende belediging), 137d (het verbod op het aanzetten tot haat) en 137e (het verbod op het verspreiden van discriminerende uitlatingen) van het Wetboek van Strafrecht. Je kunt er dus nu wel degelijk voor veroordeeld worden. In veel andere Europese landen is de holocaustontkenning wel apart strafbaar gesteld. Duitsland kent bijvoorbeeld een wet die het verspreiden van de 'leugen over Auschwitz' ('Auschwitzlüge') verbiedt, en België kent een wet tegen het 'negationisme'.
Op die Belgische wet baseert de ChristenUnie haar initiatiefwetsvoorstel. In het voorstel wordt het ontkennen van genocides in het algemeen verboden. Op deze wijze kunnen ook de genocides in Rwanda en op de Armeniërs onder de wet vallen. Een verbod op het ontkennen van de Armeense genocide ligt overigens zéér gevoelig, omdat Turkije die niet wil erkennen.
De ChristenUnie komt onder meer met het wetsvoorstel omdat van zo'n wet volgens de partij een signaal uitgaat.
CU-Kamerlid Tineke Huizinga: "Ja, ook naar het onderwijs. Ik weet dat leraren op sommige middelbare scholen met een grote Noord-Afrikaanse populatie, moeite ondervinden bij het vertellen over de holocaust. Er zijn door leerlingen dingen gezegd, die grenzen aan antisemitisme - zo het dat niet is. Ik denk dat zo'n wet automatisch een dam opwerpt tegen antisemitische uitlatingen."
Volgens het Kamerlid weegt een verbod op het ontkennen van de holocaust zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting: "Ook aan die vrijheid zitten grenzen. Ik vind ontkenning van de holocaust zó ver gaan, dat ik dat niet onder de vrijheid van meningsuiting wil laten vallen."
De christelijke parlementariër ziet het ook als verplichting van Westerse landen zo'n wet in te voeren, gezien de schuld die die landen hebben aan het niet voorkomen van de holocaust.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten