Pagina's

dinsdag, mei 17, 2005

Nachtmerries zijn bij te sturen

UTRECHT - Het is mogelijk nachtmerries bij te sturen. Dat blijkt uit onderzoek van 'nachtmerriedeskundige' V. Spoormaker die hierop deze week promoveert aan de Universiteit Utrecht. Spoormaker deed drie jaar onderzoek naar nachtmerries en andere slaapstoornissen.
Uit zijn onderzoek bleek dat mensen met nachtmerries kunnen leren om tijdens de angstdroom de droom bij te sturen (het zogeheten lucide dromen). Een training van twee uur en daarna blijven oefenen waren in de meeste gevallen al voldoende voor minder nachtmerries.
Bij lucide dromen beseft de slaper dat hij of zij droomt, maar droomt wel door. "Je zit dan in je eigen droomwereld. Deze is niet echt, maar lijkt dat wel en je kunt vervolgens de hele droom bijsturen." Zo is het volgens de onderzoeker mogelijk om bijvoorbeeld een achtervolger weg te jagen, met hem in gesprek te gaan of samen een patatje te gaan eten.
Uit het onderzoek van de sociaalwetenschapper blijkt verder dat slaapstoornissen vaak samengaan met depressieve klachten en angst. Logisch vindt Spoormaker: "Als mensen lange tijd slecht slapen, worden ze moe, prikkelbaar en gespannen. De stap naar neerslachtigheid, extra zorgen of angst is dan zo gezet. Ook een psychische stoornis kan zich eerder ontwikkelen."
Volgens Spoormaker heeft 40 procent van de Nederlanders slaapklachten en 25 procent last van een slaapstoornis. Slapeloosheid (insomnie) komt het vaakst voor. 8,5 procent heeft daar last van, 4 procent heeft last van ademhalingsproblemen (zoals snurken) en 2,2 procent heeft nachtmerries.
Een op de twintig Nederlanders (5 procent) slaapt slecht door het zogeheten rustelozebenensyndroom. Dat zijn onprettige gevoelens in de ledematen, die toenemen in rust en juist weer afnemen bij beweging. Ze wekken daardoor als het ware bewegingsdrang op.
Spoormaker wijst erop dat de meeste mensen met slaapproblemen jarenlang "doormodderen" of verslavende slaapmiddelen gebruiken, hoewel de problemen goed te behandelen zijn. Zo kan bijvoorbeeld ook insomnie behandeld worden: met denk- en doe-oefeningen met het hoofd (cognitieve gedragstherapie).
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten