Pagina's

woensdag, juni 01, 2005

Opkomst referendum Europese Grondwet hoog

NIJMEGEN - De opkomst bij het referendum over de Europese grondwet was woensdagochtend tot elf uur 12 procent. Dat is 3 procent meer dan bij de verkiezingen voor het Europees Parlement juni vorig jaar. Dit blijkt uit een representatieve telling van onderzoekbureau Interview/NSS in 23 stembureaus. Uiteindelijk was de opkomst bij de verkiezingen vorig jaar 39,1 procent.
Rotterdam meldde tot 10.00 uur een opkomstpercentage van 8,0 tegenover 4,3 bij de Europese verkiezingen. In Den Haag had tot 10.00 uur 10,1 procent gestemd tegen 6,2 procent bij de Europese verkiezingen.
In Amsterdam was het woensdagochtend ook druk en klonk het vooral 'nee'. Een medewerker van een stembureau in De Baarsjes kijkt er niet verbaasd van op. "We horen een hoop 'nee' en ik verwacht ook wel dat dat er vanavond uitkomt."
In Den Haag vindt op het stembureau op het stadhuis een waar mediacircus plaats. Er zijn meer journalisten te vinden dan kiezers. De bemanning van het stembureau is van tevoren goed geïnstrueerd. Stemmers interviewen mag, maar ergens achteraf zodat het stemgedrag van mensen die nog moeten kiezen niet beïnvloed wordt door uitspraken van anderen.
Onder de buitenlandse pers zijn vooral veel Scandinavische cameraploegen en er is ook belangstelling uit Japan. "Maar zij hebben vooral belangstelling voor onze manier van stemmen, met de stemmachines", aldus een woordvoerster.
Meer naar het oosten van het land lijkt de opkomst ook groter dan gebruikelijk. "Bij de Europese verkiezingen viel ik af en toe gewoon in slaap, maar het loopt nu lekker door", zei een medewerkster van een bureau in Nijmegen. In Veldhoven in Zuidoost-Brabant signaleren de stembureaus in de ochtend een wat grotere opkomst dan gebruikelijk. Of dat de hele dag zo blijft, is nog volstrekt onduidelijk.
De Eindhovense stembureaus kampten bij opening even met kleine storingen, maar die waren snel verholpen. Er zijn geen klachten binnengekomen van mensen die moeite hebben met het bedienen van de machines. Ook in de lichtstad is de eerste indruk dat de opkomst tot 9.30 uur hoger is dan vorig jaar bij de Europese verkiezingen.
Sommige stemmers raken enigszins in verwarring bij het zien van het stemformulier. Daar staan uiteraard niet zoals gebruikelijk lange lijsten met partijen en namen op, maar zowel in Nijmegen als in Tiel is al gebleken dat enkele oudere mensen dat kennelijk wel verwachtten. Ook denken enkelen dat zij hun mening met redenen kunnen omkleden, wat niet mogelijk is.
De Nederlandse kiezers kunnen woensdag vanaf 07.30 uur hun stem uitbrengen. Het is voor het eerst in meer dan tweehonderd jaar dat Nederlanders op deze manier advies uitbrengen aan het parlement. De regering vindt het verdrag noodzakelijk voor de modernisering van de Europese Unie. Om 21.00 uur sluiten de stembureaus.
Het kabinet heeft al 'ja' gezegd tegen de grondwet. En ook een meerderheid van de Kamer is voorstander van het verdrag. Als de kiezer in meerderheid echter 'nee' zegt, zal de Kamer het verdrag niet ratificeren. Hoewel het om een niet-bindend referendum gaat, hebben de meeste partijen verklaard de uitkomst te respecteren.
De laatste peilingen voorspelden dinsdag niet veel goeds voor het kabinet. De verwachting is dat tussen de 55 en 60 procent van de stemmers 'nee' zal zeggen tegen de grondwet. Dat zou betekenen dat Nederland in navolging van Frankrijk het verdrag naar de prullenbak verwijst. Een pijnlijke zaak voor twee landen die tot de 'founding fathers' van de Europese Unie behoren.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten