Pagina's

donderdag, juni 09, 2005

Ruim 10.000 actievoerders op Museumplein

AMSTERDAM - Het aantal actievoerende gemeenteambtenaren op het Museumplein in Amsterdam is donderdagmiddag volgens de organiserende vakbonden opgelopen tot 20.000. Een zegsman van Abvakabo FNV baseerde zijn schatting op het aantal bussen en het aantal uitgedeelde lunchpakketten. De politie in de hoofdstad houdt het op 10.000 aanwezigen.
Stakende brandweerlieden hebben bij het podium een symbolische brand geblust. De brandweer had het vuur eigenhandig aangestoken. Het veroorzaakte flinke rook boven het plein.
Actiecoördinator P. Wiechmann en FNV-voorzitter A. Jongerius reageerden tevreden op de opkomst. De vakbonden hopen dat de werkgevers tegemoetkomen aan hun eisen en zijn daar optimistisch over. "Maar als de gemeenten niet in beweging komen, volgen de komende maanden meer acties", dreigde Wiechmann.
Donderdag is door Abvakabo FNV en Publieke Zaak (CNV) uitgeroepen tot landelijke actiedag. In Amsterdam en Utrecht staakt bijvoorbeeld het personeel van de gemeentelijke vervoersbedrijven en ligt het stadsvervoer stil.
Op het Centraal Station in Amsterdam zijn tram- en bushaltes uitgestorven. De metrostations houden hun deuren gesloten. Een enkele toerist dwaalt rond, maar anders dan bij de staking van anderhalve week geleden krijgen reizigers nu in twee talen te horen dat het stadvervoer niet rijdt. Ook hangen op de tram- en bushokjes gele stickers waarin de stakingsactie wordt aangekondigd.
De meeste reizigers zijn op de hoogte van de ambtenarenactie en lopen of nemen de taxi. Anders ligt dat bij veel bewoners in Amsterdam, die ondanks de staking bij de reinigingsdienst hun vuilnis op straat hebben gezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor stadsdelen als Centrum en Westerpark. Op de populaire Nieuwmarkt kijken bezoekers van terrassen de hele dag tegen een berg vuilniszakken aan.
In Eindhoven is bijna niets te merken van de acties van de gemeenteambtenaren. Volgens een woordvoerster van de gemeente is het onduidelijk hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep van de bonden om het werk neer te leggen.
De loketten op het stadhuis zijn open. Het openbaar vervoer en het ophalen van huisvuil is in Eindhoven uitbesteed aan particuliere bedrijven. Die zijn gewoon aan het werk. Een klein deel van het brandweerpersoneel staakt, maar dat heeft geen gevolgen voor de bezetting van de kazernes. De brandweerlieden draaien wel een zondagsdienst.
De actiebereidheid in het oosten van het land is gering. Zowel in Zwolle als in Apeldoorn laten donderdag vijftig ambtenaren de gemeentelijke stukken voor wat ze zijn. Bij brandweerkorpsen ligt het mislukken van de CAO-onderhandelingen gevoeliger. Zij draaien zondagsdiensten.
De donderdag is bij de brandweer een zondag geworden. "Tijdens zondagsdiensten zitten we met een krantje te wachten tot er brand uitbreekt. Zo zal het vandaag ook zijn", zei commandant A. Poirot van het brandweerkorps in Zwolle.
Op het gemeentehuis in Apeldoorn is weinig te merken van de staking. "De loketten blijven gewoon open, dus de burger merkt er niets van. Vijftig collega's, inclusief enkele brandweerlieden, gaan in een bus naar de manifestatie in Amsterdam", zegt een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn.
Ook bij het personeel van de AmbulanceZorg Noord- en Oost-Gelderland is weinig animo. Daar gaat het merendeel van de ongeveer 140 ambulancebroeders gewoon aan het werk.
De werknemers van vervoersmaatschappij RET in Rotterdam hebben donderdag enkele uren het werk neergelegd. Van elf tot een uur lag het openbaar vervoer volledig plat. Rond tien uur gingen de eerste trams, metro's en bussen richting remise. Reizigers konden vanaf twee uur weer volgens de dienstregeling naar hun bestemming.
Een zegsman van vakbond Abvakabo FNV meldde dat iedere RET-medewerker heeft meegedaan aan de werkonderbreking. Diegenen die niet het werk wilden neerleggen, gaven volgens een woordvoerster van de vervoersmaatschappij informatie aan niets vermoedende, wachtende reizigers. De stakers voerden actie wegens het vastlopen van de CAO-onderhandelingen.
Actievoerende brandweermannen hebben eerder op de ochtend in Schiedam chauffeurs van stadsbussen belemmerd hun werk te doen. Een half uur lang hebben zij een rijbaan bij metrostation Vijfsluizen afgesloten. Na overleg tussen de RET en de actievoerders werd de weg even na negen uur vrijgegeven.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten