Pagina's

dinsdag, juli 12, 2005

'Brein heeft talent voor verkeerde aanpak'

RIJSWIJK - Volgens internetjournalist F. van Jole heeft de stichting Brein een talent voor de verkeerde aanpak. "Ze gaan iedere keer op hun bek met dingen waar je niet voor op je bek hoeft te gaan", aldus Jole dinsdag.
De rechtbank in Utrecht oordeelde dinsdag dat Planet Internet, Chello, @Home, Wanadoo en Tiscali de gegevens van 41 klanten niet af hoeven te staan aan Brein.
De auteursrechtenorganisatie wilde de internetters vervolgen wegens het illegaal downloaden van mediabestanden en liet een Amerikaans onderzoekbureau in de computers van de gebruikers snuffelen. Dat mag volgens de rechtbank niet.
"Dat is een nieuw aspect in de discussie", vindt Van Jole. En daarmee is er weer geen principe-uitspraak over de downloadpraktijken, maar een technische uitspraak over de werkwijze van Brein."
De 40-jarige Frans is een van de 41 internetters wiens persoonlijke gegevens Brein wilde hebben. Hij is blij dat zijn provider die niet hoeft af te staan. Frans kreeg van Brein een schikkingsvoorstel van 2716 euro omdat hij ongeveer zeshonderd muziekbestanden op zijn harde schijf had staan.
De werkzoekende vrachtwagenchauffeur was zich van geen kwaad bewust, omdat hij niet wist dat gebruikers van Kazaa gedownloade bestanden automatisch ter beschikking stellen aan anderen. "Maar ik snap sowieso niet dat Brein achter mij aangaat", zegt Frans. "Ze moeten achter die grote jongens aan, die illegale cd's branden en die via internet verkopen. Ik ben geen grootverbruiker, mijn cd-speler leest niet eens illegale cd's."
In het afgelopen jaar ontvingen meer dan 100.000 muziekdelende internetters een elektronisch berichtje van Brein waarin staat dat ze onrechtmatig en zelfs strafbaar handelen, wat kan leiden tot forse schadeclaims. Sommigen van hen kregen een schikkingsvoorstel dat in de meeste gevallen neerkomt op ongeveer 4 euro per gedeeld muziekbestand. Van 41 gebruikers die geen gehoor gaven aan de oproep, wilde Brein de gegevens hebben. Frans zegt de waarschuwingen van Brein nooit te hebben ontvangen. "Die komen binnen via een pop-up, maar die blokkeert mijn computer."
De strijd tussen de muziek-, film- en gamebranche en de aanbieders van illegale bestanden, duurt al jaren. De website Napster, waarop miljoenen muziekbestanden konden worden uitgewisseld, voerde een jarenlange strijd met de Amerikaanse muziekindustrie. Dit leidde er onder meer toe dat Napster in 2001 vele miljoenen dollars betaalde om de zaak te schikken. Napster biedt nu alleen nog tegen betaling muziekbestanden aan.
Internetgebruikers zoeken sindsdien hun heil bij nieuwe uitwisseldiensten als Kazaa en Grokster. In Nederland oordeelde de Hoge Raad in 2003 dat Kazaa enkel aanbieder van het muziekuitwisselingsprogramma is en geen inbreuk maakt op auteursrechten.
Auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra en Brein richten hun pijlen nu op de particuliere internetgebruikers.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten