Pagina's

zaterdag, juli 09, 2005

'Britten hebben terreur aan zichzelf te wijten'

In Groot-Brittannië is een rel ontstaan omtrent de uitspraken van het linkse parlemenslid George Galloway. Volgens hem hebben 'we' (de Britten) de bloedige bomaanslagen in Londen, die aan ruim 50 Britten het leven kostten, deels aan 'onszelf' te wijten. Hij zegt dat de veiligheidsdiensten "keer op keer" gewaarschuwd hebben dat de oorlog in Afghanistan en Irak de kans op een terreuraanslag alleen maar zou vergroten.
In het Lagerhuis zei Galloway: "Tragisch genoeg hebben de Londenaren nu de prijs betaald voor het negeren van die waarschuwingen". Ook legde hij een verband met de woede in de moslimwereld over de mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak. Galloway haastte zich wel te zeggen dat hij de aanslagen scherp veroordeelde.
De Britse onderminister van Defensie Adam Ingram reageerde woedend op de uitlatingen van Galloway en sprak van "schandelijke" uitspraken van iemand die "zijn giftige tong in een poel van bloed had gestoken". Ingram noemde hem ook "een stuk tuig". De woordenwisseling tussen de twee liep zo hoog op dat de speaker van het Lagerhuis de heren moest verzoeken hun taal te kuisen.
Galloway is al langer een omstreden parlementariër. Hij werd eerder uit de Labourpartij gezet wegens zijn felle kritiek op de oorlog in Irak.
In de kranten was vooral kritiek te horen op de regering-Blair van linkse zijde. In The Guardian liet ex-minister Robin Cook - die uit protest tegen de invasie in Irak uit het kabinet-Blair stapte - optekenen dat het nu wel duidelijk is dat de oorlog in Irak "ons niet heeft beschermd tegen terrorisme op eigen bodem". Cook zegt te vrezen dat de VS en Groot-Brittannië "de fouten uit het verleden zullen herhalen". Volgens hem was Osama bin Laden het "product van een enorme misrekening" van de VS, die de Afghaanse mujahedin in de jaren tachtig hebben gesteund tegen de Sovjet-Unie. "Het gevaar is nu dat de huidige reactie van het Westen op de terreurdreiging die oorspronkelijke fout alleen maar zal verergeren."
Midden-Oosten-expert Robert Fisk van dagblad The Independent schreef dat het "glashelder was dat Groot-Brittannië een doelwit zou worden nadat Blair besloot zich aan te sluiten bij de 'oorlog tegen het terrorisme' van Bush en diens invasie van Irak". Hij vindt dat Blair de aanslagen wel erg makkelijk barbaars noemt: "Natuurlijk waren ze dat, maar wat zijn dan de burgerslachtoffers van de Brits-Amerikaanse inval in Irak? Als zij sterven wordt dat een onfortuinlijk neveneffect genoemd, maar als wij sterven is het barbaars terrorisme."
The Times, in tegenstelling tot bovenstaande kranten niet links maar conservatief ingesteld, wees echter ieder verband tussen de aanslagen in Londen en de Britse deelname aan de oorlog in Irak resoluut van de hand. "Dat is een denkfout. Al Qaida en zijn onderafdelingen hadden het verjagen van Saddam Hussein niet nodig als extra aanmoediging. Londen werd aangevallen omdat extremisten een heilige oorlog tussen hen en de democratische samenleving willen ontketenen."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten