Pagina's

zaterdag, juli 09, 2005

Britten zoeken verdwenen moslimgeestelijke

De Britse politie is op zoek naar een Marokkaanse geestelijke die mogelijk iets met de aanslagen in Londen te maken heeft. Dat meldt The Independent. De 45-jarige Mohammed Al-Garbuzi woonde zestien jaar in het Verenigd Koninkrijk, maar lijkt sinds vorig jaar van de aardbodem verdwenen. De man zou connecties hebben met al-Zarqawi, de leider van Al Qa'ida in Irak, en met een verdachte van de aanslagen in Madrid.
Al-Garbuzi wordt gezien als de leider van de Marokkaanse Islamitische Strijdgroep (GICM), die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag in Casablanca in 2003 waarbij 45 doden vielen. In Marokko is hij bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenis. Het land heeft Groot-Brittannië meermalen vergeefs om uitlevering gevraagd.
Ondertussen is er opnieuw een groepering die via internet de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanslagen. De 'Europese divisie' van de aan Al Qa'ida gelieerde Abu Hafs al-Masri Brigades liet weten dat 'een groep mujahedeen' van de organisatie 'de hoofdstad van de ongelovigen' getroffen hebben met doden en gewonden als gevolg. In 2004 waarschuwde deze groep voor aanslagen in Europa nadat de Europese landen het vredesaanbod van Osama Bin Laden afwezen. Donderdag meldde een onbekende beweging die zich de 'Geheime Organisatie van Al Qa'ida Jihad in Europa' noemt dat zij achter de terreurdaden zit.
De Belgische terrorisme-expert professor Rik Coolsaet beweert dat de aanslagen in Londen niet door Al Qa'ida zijn gepleegd. "Ik probeer al twee jaar duidelijk te maken dat van Al Qa'ida als gestructureerd netwerk geen sprake meer is", aldus Coolsaet. Volgens hem is er sprake van 'geatomiseerde' groepjes, die elk voor zich hun organisatie en financiering ter hand nemen, en werken op grond van lokale motieven. "De groepjes pleegden aanslagen op eigen gezag. Ze verwijzen alleen naar Al Qa'ida om zichzelf te rechtvaardigen, als een voorhoede die de ummah, de gemeenschap van gelovigen, gaat bevrijden", stelt de terrorisme-expert.
De hoogleraar internationale politiek aan de Universiteit Gent en directeur van het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen weigert te spreken van moslimterrorisme. "Ik heb een bloedhekel aan dat woord! In Nederland wordt het altijd gebruikt. In België noemen we het jihad-extremisme. Het heeft niets te maken met moslim zijn. Dat woordgebruik, begonnen door Pim Fortuyn, is deel van het probleem, niet van de oplossing. Je insinueert iets wat je niet mag insinueren."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten