Pagina's

maandag, juli 04, 2005

Forse stijging aantal faillissementen

AMSTERDAM - Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste zes maanden van dit jaar fors gestegen. In die periode gingen 5018 bedrijven op de fles, 10 procent meer dan in dezelfde periode in 2004. Daarnaast maakten 7790 particulieren en eenmanszaken gebruik van een schuldsanering, eveneens 10 procent meer dan een jaar geleden. Door de faillissementen zijn circa 60.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan.
Dat blijkt uit gegevens die financieel dienstverlener Graydon maandag heeft gepresenteerd.
Graydon constateert een negatieve trend ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal faillissementen in die periode steeg ook, maar de toename was met 3,4 procent beduidend minder dan de huidige 10 procent.
Graydon is dan ook aanzienlijk somberder voor de rest van dit jaar. De financieel dienstverlener denkt nu dat 2005 wordt afgesloten met 10.000 faillissementen en 16.500 schuldsaneringen. Vorig jaar was er sprake van 9460 faillissementen.
De stijgingen waren het hoogst in Friesland (28 procent), Gelderland (23 procent) en Groningen (18 procent). Zeeland, Flevoland (beide 4 procent meer faillissementen) en Noord-Brabant (2 procent) deden het duidelijk beter. Drenthe was de enige provincie waar het aantal bedrijven dat onderuit ging, gelijk bleef.
De bevindingen van Graydon sluiten aan op de analyse van de grote banken. Die stellen dat de Nederlandse economie snel moet aantrekken om te voorkomen dat bedrijven kopje onder gaan. Veel ondernemingen hebben in de afgelopen jaren van laagconjunctuur zo sterk bezuinigd dat de ruimte is verdwenen om verdere economische tegenvallers op te vangen.
In een door Het Financieele Dagblad uitgevoerd onderzoek geven de banken aan samen te werken om grote klappen te voorkomen. Volgens bestuurder H. ten Cate van Rabobank hebben zijn bank, ING en ABN Amro kort geleden nog enkele niet-beursgenoteerde ondernemingen van de ondergang gered. "Daar zitten bedrijven bij die voor Nederland uniek zijn. Daarvan hebben de grote drie gezegd: dat gebeurt niet."
Een sector die het moeilijk heeft, is de detailhandel. Door de prijzenoorlog tussen de supermarkten vallen de eerste franchise-winkels al om. Maar achter één zo'n winkel zit een netwerk van leveranciers van onder andere groenten en vlees, schetst Ten Cate.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten