Pagina's

zaterdag, juli 02, 2005

Schrijver Karel Glastra van Loon (42) overleden

AMSTERDAM - Auteur Karel Glastra van Loon is vrijdag op 42-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij LJ Veen bekendgemaakt. De schrijver leed al enige tijd aan kanker.
Glastra van Loon schreef onder andere de Passievrucht. Het boek won de AKO-literatuurprijs, de Generale Bank Literatuurprijs 1999 en is het meest vertaalde Nederlandse boek. De schrijver stond ook bekend als linkse opiniemaker.
De eerste non-fictieboeken die hij schreef hadden een grote maatschappelijke lading. Glastra van Loon zette zich in voor de SP en schreef een boek samen met SP-leider Jan Marijnissen.
Bij zijn uitgeverij wordt Glastra van Loon omschreven als een "leuke jongen" en een "gemakkelijke auteur". Toen bij hem kanker werd geconstateerd, kwam zijn vechtlust naar boven, herinnert een redacteur zich.
Glastra van Loon begon zijn journalistieke carrière bij diverse tijdschriften als Libelle en Nieuwe Revu. Mark Koster, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, noemt hem een gewaardeerde collega.
"Politiek waren we het oneens, maar het was een van de betere schrijvers en ook een vriendelijke man." Hij omschrijft Glastra van Loon als van de 'seks, sensatie en socialisme-stempel' en een romanticus. Eind 2003 schreef hij het laatste verhaal voor Nieuwe Revu.
Glastra van Loon werd op 24 december 1962 geboren in een groot gezin in Amsterdam. Hij wilde aanvankelijk bioloog worden maar op het gymnasium groeide, geïnspireerd door een communistische leraar geschiedenis, de interesse voor het vak van journalist. Na een baantje bij de Sociale Dienst in Amsterdam, kwam hij als beginnend journalist bij Libelle en later als reporter bij Nieuwe Revu.
Vanaf 1991 ging Glastra van Loon voor zichzelf werken als freelancer voor diverse media zoals de tv-programma's Karel, Hagens en Haenen voor de Nacht. Verder regisseerde hij de zendtijd voor politieke partijen voor de SP.
Zijn debuut als schrijver was non-fictie: De Poppe Methode in 1994 was geheel gewijd aan de Vlaardingse milieu-activist en SP'er Remi Poppe. Het werd gevolgd door Herman, een biografie van de eerste genetisch gemanipuleerde stier in ons land.
Na het boek met Marijnissen, volgde in 1997 Glastra van Loons literaire debuut, de verhalenbundel Vannacht is de wereld gek geworden. Hij verdiende er een nominatie mee voor de ECI-prijs Schrijvers van Nu.
Het hoogtepunt in zijn oeuvre is De Passievrucht. Deze roman gaat over een vader die er achter komt dat zijn zoon geen kind van hem kan zijn. Glastra van Loon kreeg er de Generale Bank Literatuurpijs voor. De roman, waarvan 200.000 exemplaren werden verkocht, is vorig jaar verfilmd.
Glastra van Loon maakte naadloos de overstap van (onderzoeks)journalist naar literair auteur. Hij schreef over Het Plein van de Hemelse Vrede in China, waar hij als journalist aanwezig was toen daar in 1989 de studentenopstand uitbrak; "Ik hoef mijn engagement niet te wantrouwen: als het er op aankomt, handel ik ernaar".
Na de Passievrucht volgden Lisa's adem en De Onzichtbaren, die minder succes hadden. Ondanks het succes van bestseller De Passievrucht, bleef Karel Glastra van Loon zijn principes trouw. Over de bestemming van het prijzengeld (twee ton in guldens) zei hij tegen Vrij Nederland: "Met dat geld doe ik tot nu toe niks. Ik rijd gewoon in een oude Opel Kadett."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten