Pagina's

donderdag, juli 14, 2005

'Zeventig formulieren invullen voor een nieuwe knie'

HENGELO - Voor een nieuwe knie moeten in Hengelo wel zeventig formulieren ingevuld worden. Dat kost meer tijd dan de knieoperatie zelf. Wie een heup- en twee knieoperaties moet ondergaan, is goed voor driehonderd formulieren. Dat ontdekte Tweede-Kamerlid Omtzigt (CDA) donderdag tijdens een rondgang van twee weken langs zorgorganisaties in Twente.
Omtzigt wil dat minister Laagst (Volksgezondheid) zich meer inspant om daar wat aan te doen. De minister streeft ernaar om de regels in de zorg met 25 procent terug te dringen. Tot nu toe is nog maar 3 procent van de regels geschrapt, stelt het Kamerlid.
Hij veroordeelt het dat de minister zich alleen richt op de regels die direct het gevolg van wetgeving zijn. "Hij moet ook de regels en formulieren van bijvoorbeeld de zorgverzekeraars aanpakken."
Omtzigt wil dat Laagst ervoor zorgt dat alle zorgverzekeraars straks op dezelfde manier nieuwe verzekeringspolissen aanbieden. Anders kunnen mensen de verzekeraars niet met elkaar vergelijken.
"Het moet gewoon één leesbaar A4'tje zijn waarop de premie staat, de rechten, of de verzekeraar rechtstreeks betaalt of dat je eerst moet voorschieten, en andere essentiële informatie."
Daarna moet de minister de verzekeraars en de overheid dwingen alle rekeningen op dezelfde manier op te bouwen. Nu moeten artsen en ziekenhuizen voor dezelfde behandeling bij elke verzekeraar een ander computerprogramma gebruiken en andere vragen beantwoorden. Laagst moet bereiken dat artsen kunnen doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen en niet formulieren schrijven.
Tot slot wil de CDA'er dat er snel één landelijke standaard komt voor het elektronisch medicatiedossier (emd), waarin komt te staan welke medicijnen de patiënt gebruikt. Nu moet een patiënt iedere keer opnieuw vertellen welke medicijnen hij of zij gebruikt en stuurt het ziekenhuis vaak per fax informatie naar apotheken.
"Dat leidt niet alleen tot rompslomp, maar ook tot fouten", stelt Omtzigt. "En omdat er voor huisartsen zes verschillende computersystemen zijn die elkaar niet begrijpen, moet er gewoon één landelijke standaard zijn."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten