Pagina's

vrijdag, september 02, 2005

'Meer dan 10.000 doden in Louisiana'

BATON ROUGE/NEW ORLEANS - De Amerikaanse senator David Vitter heeft vrijdag gezegd dat het aantal doden als gevolg van de orkaan Katrina alleen al in de staat Louisiana zou kunnen oplopen tot boven de 10.000.
"Ik schat dat het boven de 10.000 komt, maar dat is alleen een schatting", aldus de Republikeinse senator in Baton Rouge. Hij voegde er echter aan toe dat dit aantal niet is gebaseerd op officiƫle cijfers.
De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag toegegeven dat de eerste hulp aan de honderdduizenden slachtoffers van de orkaan Katrina "niet acceptabel" was. Bush bracht vrijdag een bezoek aan de rampgebieden aan de zuidelijke Golfkust. Hij zegde toe dat nu alles in het werk gesteld zal worden om de getroffenen in Louisiana, Alabama en Mississippi te helpen.
In Biloxi (Mississippi) werd hij aangeklampd door jonge slachtoffers, die hij omarmde en kuste. De twee jonge vrouwen zeiden al dagen geen water en voedsel te hebben gehad. Bush beloofde hulp.
De president ging niet naar het zwaar getroffen centrum van de bijna verzonken stad New Orleans waar elk gezag is verdwenen. De tienduizenden hulpbehoevenden, deels verzameld in en rond de Louisiana Superdome en een nabijgelegen congrescentrum, kregen vrijdagmiddag wel hulpgoederen toen een eerste, door militairen bewaakt, groot konvooi van vrachtwagens en bussen aankwam. Buurstaat Texas heeft zich intussen bereid verklaard tot 75.000 slachtoffers te zullen opnemen.
Bush en de federale overheidsdiensten stonden de afgelopen dagen bloot aan zeer zware kritiek. Zowel slachtoffers als lokaal bestuurders, onder wie burgemeester Ray Nagin van de goeddeels verzonken stad New Orleans, hielden Washington voor dat de hulp te laat op gang is gekomen.
"Ik hoor dat er hulp op weg is, maar ik zie niets. Het is gelul en er gaan mensen dood hier!", aldus Nagin tegen het lokale radiostation WWL.
Televisiebeelden uit zijn stad toonden vrijdag een begin van een grote hulpoperatie met militaire konvooien in straten vol water, maar ook 'oorlogsbeelden' van verwoeste huizen, branden, gewapende bendeleden en huilende burgers die de wanhoop nabij zijn.
Nagin haalde fel uit in het interview en een later via CNN verspreide persverklaring. Hij riep de verantwoordelijken op "niet op hun kont" te blijven zitten. Er is te weinig drinkwater, de politie kan de situatie niet aan, aldus de burgemeester. Hij gaf aan dat de politie is weggetrokken uit het stadion , waar nog duizenden vluchtelingen zitten, omdat er wordt geschoten.
Volgens Nagin zijn er vanuit de Dome al 10.000 mensen geƫvacueerd naar onder meer Houston (Texas), maar zeker 50.000 mensen in de stad wachten nog op hulp. Vele duizenden mensen in New Orleans hebben honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Medische hulpverleners hebben te weinig materialen en moeders met baby's bivakkeren al dagenlang op straat in een drukkende hitte.
De situatie in New Orleans bleef vrijdag ronduit dramatisch. Wetteloosheid en anarchie regeren de jazzstad. Het water in de straten raakt steeds meer vervuild. Veiligheidstroepen hebben opdracht gekregen te schieten op plunderaars en bendeleden die de deels verwoeste stad teisteren. Tot overmaat van ramp was er vrijdag een explosie aan de rand van New Orleans, waarbij mogelijk chemische stoffen zijn vrijgekomen.
Grote groepen agenten in New Orleans gaan niet meer aan het werk en volgens de burgemeester zijn er nog altijd veel te weinig hulptroepen zoals Nationale Gardisten om orde op zaken te stellen. Het Superdome wordt intussen bewaakt door scherpschutters en elders in de stad lag een politiebureau onder vuur.
Bush, in korte hemdsmouwen, zei in Mobile (Alabama) vrijdagmiddag in krachtige taal dat alles nu in orde zal komen. Bush beloofde hulp aan iedereen die het nodig heeft en voor voldoende financiering. De eerste 10,5 miljard dollar aan hulpgeldden zijn al vrijgemaakt, maar er is zeker meer dan het dubbele nodig.
"Als er problemen zijn dan pakken we die aan", aldus de president. {"ALS"???] Het was de eerste keer dat Bush zijn gezicht liet zien in de regio sinds Katrina maandag toesloeg.
Officieel zijn er ruim vierhonderd doden gevallen, maar het werkelijke aantal zal mogelijk in de duizenden lopen en volgens senator David Vitter weleens de 10.000 kunnen overstijgen. Vele honderdduizenden zijn ontheemd. De kritiek op de autoriteiten is groot onder de getroffenen.
Samen met burgemeester Nagin vragen velen zich af waarom Washington miljarden steekt in de oorlog in Irak en niet in staat is snel hulp te bieden eigen land. De hulpoperatie is nog slecht georganiseerd en als dat zo blijft dan vallen er nog veel meer doden, zo zeiden vaak wanhopige en veelal straatarme slachtoffers tegens verslaggevers.
Als gevolg van de orkaan Katrina zijn in het zuiden van de Verenigde Staten tussen 300.000 en 400.000 kinderen dakloos geworden, aldus het VN-kinderfonds Unicef. Kinderen vormen circa eenderde van het totaal aantal mensen dat door Katrina geen woning meer heeft. Een woordvoerder van Unicef zei "diep bedroefd" te zijn dat "wederom de armste en kwetsbaarste bevolkingsgroepen het meest te lijden hebben" onder de ramp.
De overstromingen van New Orleans - het gevolg van dijkbreuken - nemen voor zover bekend niet verder toe. Een deel van de kapotte waterkeringen zijn al hersteld. Ook vrijdag zeiden verscheidene experts weer dat het stelsel van dijken en kanalen dat het laaggelegen New Orleans droog moet houden, niet was bestand tegen een superorkaan als Katrina.
Er was onvoldoende aandacht door onderhoud en modernisering en daarvoor is het ook het huidige stadsbestuur van de stad verantwoordelijk, aldus commentatoren in grote Amerikaanse kranten.
De chaotische en trage hulpverlening aan de slachtoffers van de orkaan Katrina zorgt in toenemende mate voor bitterheid en woede onder Afro-Amerikaanse leiders in de Verenigde Staten.
Predikant Calvin O. Butts III van de Baptistische Kerk in Harlem legde in de vrijdageditie van The New York Times een verband tussen de gebrekkige hulpverlening en de achtergrond van de meeste slachtoffers van Katrina.
"Ik denk dat het veel te maken heeft met ras en klasse", aldus Butts. "De meeste getroffen mensen zijn arme mensen. Arme, zwarte mensen".
Andere zwarte bestuurders en geestelijken vergeleken de situatie in de armere gebieden langs de Amerikaanse Golfkust met de toestand in ontwikkelingslanden. Ze wezen erop dat juist wanneer natuurrampen zich aandienen, overduidelijk aan het licht komt dat te weinig aandacht is besteed aan de ontwikkeling van achterstandsgebieden.
New Orleans is wat dat betreft illustratief. Ongeveerde tweederde van de inwoners van de stad is zwart.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten