Pagina's

maandag, oktober 31, 2005

Effecten klimaatverandering nemen toe

DEN HAAG - De kans op natte voeten neemt in Nederland steeds meer toe. Tegen het eind van de eeuw zullen de effecten van klimaatverandering "problematisch" worden, verwachten onderzoekers van het Milieu en Natuurplanbureau (MNP).
Met name in de laagst gelegen gebieden zullen de afvoer van het overtollige water en de veiligheid in het geding komen.
De stijging van de zeespiegel, bodemdaling en steeds meer water dat via de rivieren wordt afgevoerd, zullen gecombineerd voor de waterproblemen zorgen, aldus de MNP-onderzoekers, die maandag het rapport 'Effecten van klimaatverandering in Nederland' presenteerden aan staatssecretaris Van Geel (Milieu).
Het veranderende klimaat zal voor meer extreem warme en droge zomers zorgen, is de verwachting. Ook zullen vaker heftige plensbuien met wateroverlast voorkomen. De eerste effecten hiervan zijn nu beperkt te merken, maar zullen volgens de MNP-onderzoekers de komende tientallen jaren sneller gaan.
Dat komt niet alleen door het klimaat alleen. Omringende landen, die bijvoorbeeld stroomopwaarts op de Rijn maatregelen tegen mogelijke overstromingen nemen, zullen hierdoor de kans op wateroverlast aan het einde van de rit in Nederland vergroten.
De opwarming zal er volgens het rapport voor zorgen dat de huidige klimaatzones per eeuw 400 kilometer naar het noorden opschuiven: het Nederlandse weer gaat steeds meer op dat van de (Noord-) Fransen lijken.
Inheemse planten en dieren dreigen te verdwijnen, omdat zij zich niet snel genoeg kunnen aanpassen. Economisch gezien zal de industrie bijvoorbeeld steeds vaker met koelwaterproblemen te maken krijgen.
Woordvoerder G. Thijssen van Greenpeace betoogt dat het MNP-rapport het belang onderstreept "snel werk te maken van duurzame energie". Een deel van de vijf geplande nieuwe energiecentrales, die zullen draaien op fossiele brandstoffen, moeten vervangen worden door bijvoorbeeld windmolens en centrales op biomassa.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten