Pagina's

donderdag, oktober 27, 2005

Elf doden bij brand cellencomplex Schiphol

AMSTERDAM - De marechaussee en de politie zijn op zoek naar acht illegalen die zijn weggelopen na de brand in het cellencomplex op Schiphol. Daarbij wordt onder meer een helikopter ingezet. De brand zou zijn ontstaan in een cel. Dat maakte minister Donner van justitie tijdens een persconferentie bekend.
In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens geweigerd zijn.
Minister Donner van Justitie bevestigde donderdag dat er nog een aantal illegalen wordt vermist en dat er een aantal van hen is ontsnapt. De kans op meer slachtoffers noemde de bewindsman klein.
Bij de brand kwamen elf illegale vreemdelingen om het leven. Vijftien gedetineerden raakten gewond. Een gewonde is met brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht, de anderen voor aantasting van de luchtwegen.
De brand is even na middernacht ontstaan. Rond 03.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle. Nadat het brandalarm iets na middernacht was afgegaan, gingen medewerkers kijken wat er aan de hand was. Daarna hebben ze alle cellen in de vleugel handmatig ontgrendeld. Het is niet mogelijk om alle cellen in een keer elektronisch te openen, zei een woordvoerder van justitie. [Maar je hebt rond elk cellencomplex toch nog een afgegrendeld gebied? Is het risico van ontsnappen zoveel erger dan het risico van overlijden?]
Een van de gevangenen suggereerde dat de bewakers de ernst van de brand hebben onderschat. Toen gedetineerden al rook roken, wilden de bewakers dat volgens hem aanvankelijk niet geloven en zeiden ze dat er niets aan de hand was. "We bleven opgesloten. We kregen last van onze keel", zei de gedetineerde donderdag in het Radio 1-Journaal. Daarna ontstond paniek en agressie, verklaarde hij.
In totaal zijn 150 gedetineerden overgebracht naar gevangenissen elders in het land: honderd gaan er naar Zeist en vijftig naar de bajesboot in Rotterdam. Bij het getroffen cellencomplex is medische en psychologische hulp aanwezig voor de betrokkenen.
De vleugel die even na middernacht vlam vatte, telde 24 tweepersoonscellen, waar op dat moment in totaal 43 gedetineerden in zaten. [En van die 43 zijn er dus 11 omgekomen - misschien volstrekt onnodig...] In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens geweigerd zijn.
Verschillende mensen zoeken informatie over familieleden of cliënten die in het cellencomplex zaten. Verschillende advocaten willen weten of er cliënten van hen onder de slachtoffers zijn. In het cellencomplex werden drie mannen geïnformeerd door justitie over het lot van een broer van een van hen die in het cellencomplex werd vastgehouden. De drie die hun naam niet wilden noemen, kwamen opgelucht weer naar buiten. De broer had de vuurzee overleefd.
Het is nog te vroeg om te zeggen wat er met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers gebeurt. Eerst moeten de lichamen worden geïdentificeerd, waarna de nabestaanden kunnen worden geïnformeerd, aldus de zegsman. De elf slachtoffers zaten allemaal in vreemdelingenbewaring.
Meteen na de brandmelding door een automatische meldinstallatie om 00.06 uur vond een forse inzet van hulpdiensten plaats. De brand greep zeer snel om zich heen in het complex. [Dat moet helemaal niet kunnen.]
De marechaussee heeft geen aanwijzing dat gedetineerden na de brand in het cellencomplex op Schiphol zijn ontsnapt. "Maar uitsluiten kunnen we het niet", aldus een woordvoerder. Volgens hem wordt er niet meer actief gezocht naar mogelijk voortvluchtige gedetineerden. "De politie voert wel extra surveillances uit in de omgeving." De politie heeft drie mensen die probeerden te vluchten, in de buurt aangehouden.
VluchtelingenWerk Nederland probeert met spoed een lijst samen te stellen van alle mensen die in de getroffen vreemdelingenvleugel op Schiphol zaten. De organisatie weet nog niet of zich onder de slachtoffers ook asielzoekers bevinden. Wie de families van de slachtoffers op de hoogte gaat stellen, kon woordvoerster J. van den Broek donderdag niet vertellen. "Maar ik kan me voorstellen dat wij daar een belangrijke rol in gaan spelen."
Volgens haar heeft VluchtelingenWerk doorgaans veel contact met de mensen die uitgeprocedeerd zijn en in vreemdelingenbewaring zitten. Van den Broek: "Het is echt een drama wat er afgelopen nacht is gebeurd." De organisatie maakt zich grote zorgen over de veiligheid in het complex en kondigde aan de onderzoeken naar de brand nauwlettend te zullen volgen.
VluchtelingenWerk wijst er verder op dat ze recentelijk nog het ministerie van Justitie om uitleg heeft gevraagd over de brandveiligheid van het cellencomplex. De organisatie zegt daarop als antwoord te hebben gekregen dat aan verbetering werd gewerkt.
(Bron)

Het complex bestaat 3 jaar, en dit is de derde brand. Toch wel opvallend vaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten