Pagina's

zondag, oktober 02, 2005

Hulpdiensten testen Slachtoffer Volgsysteem

UTRECHT - Ambulance-, brandweer- en ziekenhuispersoneel heeft zaterdagochtend in Utrecht geoefend met het zogenoemde Slachtoffer Volgsysteem (SVS) . Op het terrein van het Medisch Centrum Utrecht (UMC) simuleerde het Calamiteitenhospitaal een giframp met 45 slachtoffers. Voor het eerst werd ook de gemeente op het registratiesysteem aangesloten.
Een tankauto met resten zwavelzuur was volgens het scenario de wachtkamer van een polikliniek van het ziekenhuis binnengereden. In totaal raakten ongeveer 45 mensen licht- tot ernstig gewond. Een studentenflat moest worden ontruimd, omdat een gifwolk voorbijdreef.
Het SVS is ontwikkeld, omdat vooral na de nieuwjaarsbrand in Volendam bleek dat slachtoffers niet systematisch werden geregistreerd, patiënten 'zoek' raakten en familieleden uren en soms dagenlang niet op de hoogte waren. De autoriteiten hadden in de chaos geen beeld van de omvang van de ramp.
Ambulance- en ziekenhuispersoneel maakt nu gebruik van formulieren en koeriers. Dat werkt traag en leidt gemakkelijk tot fouten. Ambulancemedewerkers uitgerust met een speciale handcomputer wezen lotusslachtoffers zaterdag meteen een nummer en streepjescode toe. De code bevat informatie over de urgentie en de eerste bestemming.
In de calamiteitenopvang voegen verplegers informatie toe over de persoon (naam, adres, woonplaats, geboortedatum), de aard en ernst van het letsel en de aangewezen verpleegafdeling. Alle mobiele, versleutelde informatie van de rampplek en verpleegafdelingen komt samen in een databank die via een beveiligde internetverbinding vrijwel gelijktijdig is te raadplegen in het ziekenhuis én door het rampenteam van de gemeente.
Hoewel verplegers nog nerveus reageerden op foutmeldingen van de computers, blikte projectleider L. Taal tevreden terug op de oefening. "De connectie is geslaagd", stelde hij vast. Taal benadrukte dat medische informatie alleen beschikbaar is voor artsen en verpleegkundigen. "De gemeente heeft alleen toegang tot persoonsgegevens."
In de loop van volgend jaar moet het Slachtoffer Volgsysteem gefaseerd per veiligheidsregio worden ingevoerd. De kosten zijn relatief gering, aldus Taal. De uitrusting kost per ambulancevoertuig eenmalig 1000 euro plus 80 euro per maand. De dataverwerking kost per veiligheidsregio 450 euro per maand.
Medisch Manager L. Leenen van het Calamiteitenhospitaal greep de gelegenheid zaterdag aan om uit te halen naar minister Remkes (Binnenlandse Zaken) die ziekenhuizen wel verplicht om te oefenen, maar weigert daar extra geld voor uit te trekken. Leenen: "Oefenen is leuk, maar alleen met voldoende budget kunnen we voldoen aan de oefenplicht."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten