Pagina's

zondag, oktober 02, 2005

Rechters tegen wetsvoorstel terreur

DEN HAAG - Het wetsvoorstel dat verheerlijking, vergoelijking, bagatellisering en ontkenning van onder meer terroristische misdrijven strafbaar stelt, kan de rechter in een lastig parket brengen.
Rechters beseffen de noodzaak van het bestrijden van terrorisme, maar dit wetsvoorstel, het zogenoemde apologieverbod, gaat te ver, bevestigde een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak berichtgeving in NRC Handelsblad.
In dergelijke apologiezaken moet de rechter een antwoord geven op de vraag of een bepaalde (historische) gebeurtenis kan worden beschouwd als een internationaal of terroristisch misdrijf. Het gevaar dat daardoor ontstaat, is dat de strafrechter "in essentie" historische, religieuze en politieke controverses moet beslechten, aldus de raad.
Het is bovendien "hoogst onwaarschijnlijk" dat de rechter over voldoende materiaal zal beschikken om goed te kunnen oordelen, omdat het politieonderzoek in zo'n zaak niet op dat aspect gericht zal zijn geweest.
De Raad voor de Rechtspraak heeft de kritiek vervat in een advies, dat onlangs naar minister Donner van Justitie is gestuurd. Volgens de raad valt uit de toelichting op het wetsontwerp af te leiden dat het de bedoeling is diegenen te straffen die openbare uitlatingen doen met het oogmerk maatschappelijke onrust te veroorzaken.
In de wet zelf ontbreekt echter het vereiste dat de onrust opzettelijk moet zijn veroorzaakt. Daardoor krijgen de wettelijke bepalingen "een zodanige reikwijdte dat zuiver journalistieke en wetenschappelijke publicaties daaronder kunnen vallen", schrijft de raad in zijn advies. "Het maatschappelijk debat dreigt dan gesmoord te worden in plaats van slechts te worden ontdaan van onrust veroorzakende excessen." Daarmee komt de wet "op gespannen voet" met de vrijheid van meningsuiting.
CDA-Tweede-Kamerlid Van Fessem zei zondag in een reactie dat de kritiek van de rechters heel serieus moet worden genomen en dat er ook wel wat in zit. Aan de andere kant is de politiek volgens hem verplicht om aan dit soort ongewenste zaken een einde te maken. Dat moet gebeuren met goede wetten, die eventueel een beperking van de vrijheid van meningsuiting kunnen betekenen.
SP-Tweede-Kamerlid De Wit vond het zelf ook een vreemd voorstel van Donner, omdat het raakt aan de vrijheid van meningsuiting en het maar de vraag is of terrorisme op deze manier te bestrijden is. Bovendien meent de SP'er dat het gevaarlijk is verheerlijking zo aan te pakken, omdat het ervan afhangt in wiens handen de wet is.
"Het is moeilijk voor te stellen, maar toch: straks zou je onder een andere regering niet meer het verzet in de Tweede Wereldoorlog mogen ophemelen. Want verzet wordt dan gezien als terreur en dat is dan strafbaar", zei hij. De Tweede Kamer beschikt overigens nog niet over het wetsvoorstel.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten