Pagina's

dinsdag, oktober 25, 2005

Vogelgriep breidt zich uit

PEKING/OTTAWA/BRUSSEL - In China is op een nieuwe plek de gevreesde vogelgriep uitgebroken. Vorige week meldde het al de dood van 2600 kippen in Binnen-Mongolië. Nu zijn in de oostelijke provincie Anhui ten minste 2100 ganzen en kippen ziek geworden, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend, terwijl de vrees groeit voor een wereldwijde griepepidemie.
Zo'n pandemie kan zich "elk moment" voordoen, benadrukte WHO-directeur Jong-Wook Lee. Op een conferentie in Canada van ministers van Volksgezondheid en deskundigen zei Lee maandagavond dat zo'n uitbraak waarschijnlijk door een vogelgriepvirus zal komen.
Vogelgriep is nu nog een dierenziekte die in enkele gevallen is overgeslagen op mensen die intensief contact hebben met vogels of pluimvee. Daardoor zijn in Azië sinds 2003 ten minste zestig mensen omgekomen. De pandemie van Spaanse griep uit 1918, die wereldwijd ongeveer veertig miljoen mensenlevens eiste, was vrijwel zeker ook afkomstig van vogels.
Lee drong aan op het gebruik van de beschikbare vaccins om de kans op vermenging van de dodelijke stam H5N1 van de vogelgriep met menselijke griep tot een minimum te beperken.
Indonesië meldde intussen zijn vierde slachtoffer van de vogelgriep. Een man uit Bogor (Java), die vorige maand al stierf, was naar nu blijkt het slachtoffer van de ook voor mensen dodelijke variant H5N1. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat drie andere Indonesiërs ook waren besmet, maar dat die de vogelgriep hebben overleefd.
In Europa beslissen de veterinaire experts van de EU-landen dinsdag in Brussel mogelijk over een verbod op de invoer van tropische vogels. Aanleiding is de vondst in Groot-Brittannië van het vogelgriepvirus bij een papegaai uit Suriname. De Britse overheid vermoedt dat het dier in het quarantainehok in het Zuid-Engelse Essex is besmet door vogels uit Taiwan, die inmiddels zijn gestorven.
In navolging van andere Europese landen heeft Frankrijk dinsdag een ophokplicht ingevoerd voor pluimvee in 21 departementen, ongeveer een kwart van het grondgebied van Frankrijk. Het gaat om de departementen waarvoor een risico bestaat dat pluimvee in contact komt met trekvogels die met vogelgriep besmet zouden zijn.
Minister van Landbouw Bussereau kondigde tevens een verbod aan op het houden van markten en tentoonstellingen met levende vogels. Ook in Nederland geldt een ophokplicht voor pluimvee in gebieden waar veel trekvogels komen. Eerder verplichtten Duitsland, Oostenrijk en Zwitersland al hun burgers pluimvee binnen te houden.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten