Pagina's

maandag, oktober 17, 2005

Vogelgriep op Griekse eiland Chios

ATHENE - Op het Griekse eiland Chios is een geval van vogelgriep vastgesteld. Uit testen bij verscheidene kalkoenen is gebleken dat een van hen besmet is met het virus H5, heeft het Griekse ministerie van Landbouw maandag laten weten.
Chios ligt vlak voor de kust van Turkije, waar eerder vogelgriep is vastgesteld. Daar ging het om de voor mensen gevaarlijke variant N1 van H5. Verdere testen moeten uitwijzen of het op Chios ook om die variant gaat.
Het monster van de besmette kalkoen is opgestuurd naar een laboratorium van de Europese Unie. Het zal vermoedelijk enkele dagen duren voordat het resultaat bekend is.
De kalkoenen zijn afkomstig van een kleine boerderij op het piepkleine eilandje Inoussa, dat vlak naast het hoofdeiland ligt en onder Chios valt. De kalkoenenhouder nam op 13 oktober contact op met de autoriteiten nadat in korte tijd negen van zijn kalkoenen waren gestorven. De dieren zouden zich voor hun dood merkwaardig hebben gedragen.
Griekse media meldden maandag dat de autoriteiten opdracht hebben gegeven om al het pluimvee op Inoussa te ruimen, maar volgens Baskiakos is dat niet waar. De bewindsman zei dat al het pluimvee in stallen in quarantaine is geplaatst. Niets of niemand mag Inoussa voorlopig verlaten.
Griekenland is het het eerste land in de Europese Unie waar vogelgriep is vastgesteld. Naast Turkije is ook in Roemenië de H5N1-variant vastgesteld. Duizenden dieren zijn daar geruimd. Het virus is afkomstig van trekvogels uit Zuidoost-Azië.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor paniekzaaierij over vogelgriep. De organisatie ziet op dit moment geen gevaar voor de bevolking van Europa nu de ziekte ons continent heeft bereikt. "Het is een dierziekte, en ook risico voor het eten bestaat niet", zei WHO-directeur voor pandemieën en epidemieën Michael Ryan maandag in Genève.
Ryan benadrukte dat het gaat om een vogelziekte, die hoofdzakelijk in Azië voorkomt en die zich daar sterk uitbreidt. En hoewel daar veel meer mensen met pluimvee in contact komen dan in Europa, zijn daar tot dusver slechts iets meer dan honderd ziektegevallen geregistreerd, zei hij.
Steeds maar verband leggen tussen de dood van groepen vogels en de zeer besmettelijke vogelgriep leidt volgens de WHO-expert tot onnodige paniek. "Er zijn nog tal van andere redenen voor de dood van groepen vogels, zoals vergiftiging en andere besmettingen." Ook is het agressieve virus H5N1 nog niet van mens op mens overdraagbaar. De WHO sluit overigens niet uit dat dat er wel van komt.
Ryan zei dat zijn organisatie particulieren afraadt het antivirale middel Tamiflu in grote hoeveelheid aan te schaffen. Volgens hem bestaat er geen reden om het nu in te nemen. Dat overheden Tamiflu in voorraad laten nemen, dient er volgens hem alleen toe een mogelijke epidemie vanaf het begin te kunnen inperken.
Het thema vogelgriep zal volgens Ryan niet na een paar maanden verdwijnen. "Wij zullen voor een aanzienlijke periode verder met het risico moeten leven omdat de ziekte in veel vogelpopulaties voorkomt." Daarom moeten alle landen de situatie goed in de gaten houden en onder controle brengen. "Het wordt een lang en uitputtend proces."
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten