Pagina's

dinsdag, november 01, 2005

Advocaat geliquideerd in Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam is de voormalig strafrechtadvocaat Evert Hingst geliquideerd. In de Gerrit van der Veenstraat werd hij iets na 18.00 uur vanuit een grote jeep onder vuur genomen met een automatisch wapen. De dader of daders wisten te ontkomen.
In de buurt van de schietpartij werd een brandende terreinwagen gevonden. Politiewoordvoerder G. Vrooland kon niet zeggen of dit voertuig is gebruikt als vluchtauto.
Het lichaam van de man lag rond acht uur nog steeds op straat. Tijdens de schietpartij waren er veel kinderen op de been, zo meldde een ooggetuige. Vlak in de buurt is een speeltuin.
Misdaadverslaggever John van de Heuvel, die maandagavond naar de Gerrit van der Veenstraat kwam, had voor dinsdag een afspraak met Hingst. Volgens Van de Heuvel, die naar het kantoor van Hingst aan de Keizersgracht zou komen, was overeen gekomen dat Hingst onherkenbaar in beeld zou komen en een boekje open zou doen over de tegen hem lopende onderzoeken van justitie. Hingst had met andere media soortgelijke afspraken.
De politie is een "grootscheeps" onderzoek begonnen, aldus een woordvoerder. De brandweer heeft het voortuig op de Stadionkade geblust. Om de hoek in de Apollolaan werd vorig jaar de vastgoedmagnaat Willem Endstra geliquideerd.
De maandagavond vermoorde oud-advocaat E. Hingst werd verdacht van het witwassen van crimineel geld, deelname aan een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Hingst hing in juli van dit jaar zijn toga aan de wilgen.
In april zat Hingst enkele weken vast. Bij de doorzoeking van zijn kantoor bij Toenbreker Advocaten op de Keizersgracht in Amsterdam vond de politie destijds drie vuurwapens, munitie en een fors geldbedrag.
Justitie was nog "heel druk bezig met een onderzoek". Het Openbaar Ministerie (OM) zou over enkele maanden een beslissing nemen of het Hingst daadwerkelijk zou vervolgen.
Hingst was onder meer de raadsman van 'topcrimineel' John Mieremet, de vaste zakenpartner van de in oktober 2000 geliquideerde Sam Klepper. In 2002 werd er op M. geschoten, toen hij het kantoor van Hingst verliet. M. werd voor zijn eigen veiligheid verpleegd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.
Hij beweerde na de aanslag dat naast Heineken-ontvoerder W. Holleeder en vastgoedhandelaar W. Endstra ook zijn raadsman Hingst achter de liquidatiepoging zat. Deze zou hem op de dag van de aanslag naar Amsterdam hebben gelokt. M. kondigde aan wraak te nemen. "Degenen die krokodillentranen huilden toen ik was neergeschoten, kunnen hun borst natmaken."
In 2004 werd Hingst gearresteerd op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte. Justitie verdacht hem toen van betrokkenheid bij het witwassen van miljoenen aan drugsgeld, in samenwerking met een cliënt uit Den Bosch. Zijn kantoor en twee van zijn privé-woningen werden doorzocht.
Hingst heeft de beschuldigingen altijd ontkend. "Als ik dat zou doen, zat ik toch allang op een tropisch eiland?" Hij had volgens eigen zeggen slechts persoonlijke contacten met de Bosschenaar.
"Kennelijk vonden ze dat wonderbaarlijk", aldus Hingst. Hij dacht dat het OM argwanend was, omdat er zoveel 'zware klanten' tot zijn clientèle behoorden.
Collega en naamgever van zijn kantoor A. Toenbreker zei erover: "Ik zie hem als een aimabele collega. Dat hij met criminelen omgaat, is niet vreemd. Een pastoor gaat met gelovigen om, een strafrechtadvocaat met criminelen."
De laatste beschuldigingen zorgden ervoor dat Hingst in juli van dit jaar uit eigen beweging een verzoek bij de rechtbank indiende om zich van het tableau te laten schrappen.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten