Pagina's

woensdag, november 09, 2005

Moordenaar en dierenbeul voor de rechter

ALMELO - Van de tientallen dierenmishandelingen die Rudolf K. de afgelopen jaren heeft begaan in Twente, heeft het Openbaar Ministerie (OM) er zeven uitgepikt die hem ten laste worden gelegd. "De rest is er buiten gehouden, omdat het niets toevoegt aan het beeld dat je krijgt van de verdachte", aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Almelo.
De 49-jarige K. moet zich vrijdag verantwoorden voor de rechtbank in Almelo. De in Duitsland geboren, maar in Enschede woonachtige K. werd in november vorig jaar aangehouden. Tijdens zijn verhoren bij de politie bekende de man dat hij in juni 2003 in zijn woonplaats de 50-jarige zwerver F. Storm met messteken om het leven heeft gebracht. K. bleek een voormalige tbs-patiƫnt.
Naast deze moord verdenkt het OM K. ook van poging tot moord op twee mannen en een vrouw. Zij waren willekeurige slachtoffers die hij in de zomer van 2002 met een mes belaagde. Twee slachtoffers liepen in de buurt van de Universiteit van Twente en werden door K. aangevallen vanaf zijn fiets.
De man staat bekend als de beul van Twente, die tussen 2000 en 2004 tientallen dieren ernstig heeft mishandeld. In het najaar van 2000 werd de politie geconfronteerd met de eerste aangiften van ernstige dierenmishandeling in onder meer Oldenzaal en Enschede. De jaren daarop volgden nog tientallen aangiften. Het ging veelal om steekwonden in de geslachtsorganen van paarden, pony's en schapen. Een aantal dieren overleefde de mishandeling niet.
De Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren probeert via een zogeheten artikel 12 procedure, K. alsnog te laten vervolgen voor de andere dierenmishandelingen. Voorzitter H. ten Napel van de stichting vindt het vervelend dat het OM niet alle mishandelingen heeft opgenomen in de dagvaarding. "Dat is heel zuur voor de mensen die gedupeerd zijn en genoegdoening willen."
De stichting verwijt het OM dat het onvoldoende oog heeft voor de slachtoffers. Ten Napel: "Zowel de gedupeerden als onze stichting zijn belanghebbende en worden niet als zodanig erkend. Wij willen gehoord worden en eisen inzage in de dossiers." Ook eisen de eigenaren van de mishandelde dieren een schadevergoeding en smartengeld voor de geleden emotionele schade.
(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten